15 C
Sarajevo
28.03.2024

Crnadak: Za bh. društvo važna nova snaga

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se s grupom od deset pripravnika koji obavljaju jednogodišnji staž u ovom ministarstvu, a nakon toga na pres-konferenciji izjavio da su institucijama BiH potrebni mladi kadrovi sa svježim znanjem i odgovarajućim sposobnostima.

Ovi mladi ljudi obavljaju pripravnički staž u Ministarstvu vanjskih poslova s ciljem stručnog obučavanja i osposobljavanja za samostalan rad u profesiji za koju su obrazovani. Većina njih uspješno završava master studij.

Računajući i njih, u mandatu ministra Crnatka, ukupno 23 pripravnika, najviše sa završenim Fakultetom političkih nauka, obavilo je staž.

- OGLAS -

U prvom konkursu, rekao je Crnadak na pres-konferenciji, greškom je eliminisana mogućnost da budu primljeni aplikanti koji su diplomirali na Fakultetu političkih nauka, ali je u drugom konkursu greška ispravljena, tako da su od ukupno 23 pripravnika, sedam s tog fakulteta, šest s Ekonomskog, pet je završilo Filozofski, četiri Pravni fakultet a jedan Američku školu za državnu upravu.

Po ministrovim riječima, za bosanskohercegovačko društvo je važno da uključuje novu, mladu snagu koja će imati ulogu u ogromnom poslu kad je riječ o evropskom putu zemlje.

Uime mladih pripravnika, na pres-konferenciji se obratila Nataša Trivković, studentica generacije s Fakulteta političkih nauka u Banja Luci, koja se nada da će sličnih konkursa i prilika za mlade biti i u drugim bosanskohercegovačkim institucijama.

Ona smatra da je velika čast i odgovornost započeti prve radne korake baš u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, dok je ministar Crnadak poželio njoj i kolegama da im pripravnički angažman bude značajna odskočna daska u uspješnoj radnoj karijeri.

Ministar Crnadak je u ovom obraćanju javnosti, na molbu novinara, odgovorio na nekoliko pitanja druge vrste, pa je za jučerašnje okupljanje pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu kratko kazao da to smatra više folklorom nego suštinom, većinom onoga što Republika Srpska zaista jeste.

Rekao je i da će odluku o prvom godišnjem nacionalnom programu, kako je uvjeren, donijeti budući saziv Vijeća ministara BiH te da nema potrebe da Bosna i Hercegovina kasni i jedan jedini dan za zemljama u regionu u snižavanju cijene rominga.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA