Magazin
Pronađeno blago vrijedno milion dolara, sakriveno u šumi prije više od 10 godina Škrinja sa blagom, puna zlata, dragulja i drugih dragocjenosti u vrijednosti više od milion dolara pronađena je u Stjenovitim planinama na zapadu Sjeverne Amerike.
# Tanjug

Škrinja sa blagom, puna zlata, dragulja i drugih dragocjenosti u vrijednosti više od milion dolara pronađena je u Stjenovitim planinama na zapadu Sjeverne Amerike.

Sakupljač antikviteta Forest Fen sakrio je bronzanu škrinju u divljini prije više od deset godina i proglasio početak javnog lova na blago.

Stotine hiljada ljudi tražilo je škrinju, a mnogi su dali otkaz na poslu i iskoristili životnu ušteđevinu kako bi krenuli u lov na blago.

Tokom potrage poginulo je najmanje četvoro ljudi, piše BBC.

Fen je izjavio da je škrinju pronašao muškarac iz istočnog dijela SAD.

"Bila je pod vedrim nebom u području bujne šumske vegetacije Stjenovitih planina i nije pomjerena sa mjesta gdje je sakrivena prije više od deset godina", rekao je Fen, osamdesetdevetogodišnji milioner iz Novog Meksika. 

On je dodao da ne poznaje čovjeka koji je pronašao blago, ali da je njegova pjesma pod nazivom "Uzbuđenje potjere", koju je objavio u autobiografiji 2010. godine, vodila pronalazača do tačnog mjesta gde je sakrivena škrinja.

Fen je za jedan lokalni list izjavio da pronalazač nije želio da se objavi njegovo ime, ali da je potvrdio otkriće tako što je poslao fotografiju.

Prema riječima milionera, u škrinji teškoj devet kilograma su se, osim rijetkih novčića i komada antičkog nakita, nalazile figure životinja iz pretkolumbove ere, praistorijska zlatna ogledala i drevna kineska lica od žada.

Na pitanje kako se osjeća zbog činjenice da je njegovo blago pronađeno, Fen je rekao da mu je donekle drago, ali da je u određenoj mjeri i tužan jer se potraga završila.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.