10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

VSTV donio odluku: Vladimir Špoljarić novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu

Od 15 članova VSTV-a za imenovanje glavnog tužioca KS može glasati 14, s obzirom na to da Berina Alihodžić, zamjenica glavne tužiteljice, mora biti izuzeta.

Planirano je da kandidati obrazlože svoj program rada, nakon čega će se pristupiti glasanju.

VSTV bi trebao imenovati i predsjednika Kantonalnog suda Sarajevo, a riječ je o sudiji Vladimiru Špoljariću, koji je već mjesecima u v. d. mandatu.

- OGLAS -

Na dnevnom redu je imenovanje i glavnog tužioca Posavskog kantona. Za ovu poziciju samo je jedan kandidat, i to Luka Dabić.

Članovi VSTV-a, kako je nezvanično potvrđeno, trebali bi danas raspravljati i o pismu koje su članovi EU, OSCE-a i Ambasade SAD jučer poslali na adresu ove institucije, a u kojem, kako su naveli, traže od članova, između ostalog, da vrate povjerenje javnosti u bh. pravosuđe.

09:15 

Milan Tegeltija, predsjednik VSTVBiH, rekao je na početku sjednice da je VSTV jučer dobio pismo od EU, Ambasade SAD i OSCE-a i najavio da će ovo pismo biti na dnevnom redu. On je predložio da ovo bude prva tačka, ali je Goran Nezirović kazao da je potrebno prije toga prvo obaviti imenovanja, pa tek onda raspravljati o pismu.

S tim su se složili i ostali članovi VSTV-a.

Tegeltija je najavio pauzu u 11:30 sati koja će trajati do 14 sati zbog protesta koji su zakazani ispred ove institucije.

Članovi će imenovati Vladimira Špoljarića za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. On će uskoro predložiti svoj program rada. Ocijenjeno je da je ispunio sve uvjete iz konkursa i dobio najbolje ocijene. Špoljarić je, inače, v. d. predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu već mjesecima.

9:30

Špoljarić je u svom programu rada govorio o organizaciji rada Suda KS i kazao da ova institucija ima 132 zaposlena, od čega je 43 sudija. Pojasnio je da se ova institucija finansira iz budžeta KS. 

Istakao je da ovaj broj sudija ne može smanjiti zaostatke predmeta koji se gomilaju iz godine u godinu. Ocijenio je da je preuzimanjem v. d. mandata zatekao 26.000 neriješenih predmeta.

– Dvoje sudija godinama je prikazivalo normu, a nije ništa uradilo. Pojedine su sudije imale oko 700 predmeta, a drugi 1.100 predmeta – kazao je on.

Ukazao je da je svojim dolaskom uočio nedostatak stručnih saradnika i da je Vlada KS odmah povećala budžet za dva miliona, a što je predložio tadašnji ministar pravde KS Mario Nenadić.

Prema njegovim riječima, obavljena je i obuka daktilografa, što je ranije predstavljao problem jer nisu mogli pratiti sva suđenja.

– Što se tiče sigurnosne situacije u Sudu, ona nije zadovoljavajuća jer nam kamere ne rade. To se mora pooštriti jer stranke mogu hodati gdje hoće – rekao je.

Upozorio je članove da se u blizini Suda nalazi benzinska pumpa, što, također, nije dobro, a ovaj prostor, kako tvrdi, bio bi dobar za parking.

 Strateški cilj je da riješimo veliki broj predmeta jer su stranke nezadovoljne. Čekaju po pet-šest godina da se predmeti riješe i na tome moramo raditi – istakao je Špoljarić.

On je rekao da će uskoro biti obavljen sastanak s predstavnicima Vrhovnog suda FBiH da bi se vidjelo gdje sudije Kantonalnog suda u Sarajevu griješe i zašto je veliki broj ukidajućih presuda.

9:49

U toku je rasprava o izloženom programu rada Špoljarića.

Tegeltija je pitao Špoljarića jesu li svi svjesni da je problem u vezi s Kantonalnim sudom Sarajevo neefikasnost i da se čeka pet-šest godina da se predmeti riješe.

Pitao je Špoljarića i šta će uraditi da se postupci ubrzaju i hoće li biti dovoljno pet novih sudija da se sve ubrza. 

Špoljarić mu je odgovorio da bi za 4.000 predmeta mogli smanjiti zaostatke i da bi se radilo u smjenama, s novim sudijama. 

Tegeltiju je zanimalo kako misli riješiti pitanje sukoba interesa, po pravilniku, u Kantonalnom sudu.

– Mislim da treba donijeti pravilnik o tome i mislim da bi nam on pomogao. Ali o tome treba razgovarati i sa sudijama – rekao je Špoljarić.

Predsjednik VSTV-a pitao je Špoljarića misli li da se izdavanjem biltena Suda završava transparentnost rada Suda i je li to dovoljno kako bi javnost bila na vrijeme informirana.

Pojasnio je da je Sud transparentan.

– Kakav je Vaš odnos s Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo i kako se vode postupci organiziranog kriminala i korupcije i kada će veliki slučajevi krenuti? Vidimo da se u medijima piše da se čeka godinama da neki postupci počnu – upitao je Goran Nezirović, član VSTV-a.

– Tačno je da neki predmeti traju godinama, ali oni traju i ne bih ih imenovao. Ovaj drugi predmet o kome se govori je dosta kompleksan i barem smo zaustavili da ga ne plaćamo jer nas on dnevno košta 20.000 KM. Sada zovemo advokate i obavještavamo ih o odgodi – rekao je Špoljarić.

Kazao je da neki moraju odgovarati za ono što ne urade, a trebali bi.

Pojasnio je da se suđenja sada moraju zakazivati sedmično, a ne mjesečno i da nije zadovoljan radom nekih sudija koji će s krivičnog odjeljenja biti prebačeni na parnično.

9:57

Tegeltija je rekao da je Špoljarić sudija s velikim iskustvom, da činjenica da se niko nije prijavio osim njega ne mora ništa značiti, ali istovremeno, jasno je da ostale kolege imaju povjerenje u njega.

– Refleksija problema u sudovima je upravo u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Mislim da je njegov program zadovoljavajući, da prepoznaje probleme i način kako da se problemi riješe. On će imati moju podršku – rekao je Tegeltija. 

Jadranka Ivanović je dodala da je Špoljarić u svom v. d. mandatu zapazio probleme koje treba riješiti.

– Budući da je jedini, ja sam za ovog kandidata – rekla je Ivanović.

Ružica Jukić je istakla da on ima dovoljan broj bodova, da je bio vršilac dužnosti i da ne vidi razlog da se on ne podrži za ovu poziciju.

Goran Nezirović je rekao da je očekivao više od programa i da je Špoljarić bio bolji na usmenom razgovoru. Dodao je da bi volio da je bilo više kandidata.

– Nema tog pojedinca koji će sam riješiti probleme Suda – rekao je Nezirović.

Nakon glasanja, Špoljarić je jednoglasno imenovan za novog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA