Magazin
Recept sedmice: Tigrasti hljeb kojeg ćete praviti svaki drugi dan Naravno, dok je pecivo svježe i toplo. Tijesto možete napraviti po izboru, ali smjesa za koricu mora biti od bezglutenskog brašna.
#
Naravno, dok je pecivo svježe i toplo. Tijesto možete napraviti po izboru, ali smjesa za koricu mora biti od bezglutenskog brašna.

Tigrasti hljeb, sastojci:

  • 300 g brašna tip 500
  • 50 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 2 dl mlake vode
  • 30 ml ulja

Sastojci za premaz:

 
  • 50 g pirinčanog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1/4 kašičice soli
  • 70-80 ml toplog mlijeka
  • 1 kašika ulja

    Priprema:

    Prvo umijesite tijesto od navedenih sastojaka.

    Ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči (prethodno ga dobro upakujte da se ne suši).

    Potom umutite sastojke za premaz – sjedinite sve sastojke i lijepo izmiješajte.

    Mlijeko sipajte postepeno i po potrebi dodajte još mlijeka ili vode jer treba da se dobije smjesa kojom lijepo može da se premazuje pecivo.su ostavite da odstoji.

Kada tijesto naraste, udvostruči se, napravite hljeb ili zemičke i ostavite na toplom mjestu dok lijepo ne naraste.

Premažite smjesom od pirinčanog brašna i pecite u zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni dok pecivo lijepo ne porumeni (20-25 minuta).

Napomene:

Kakve će biti šare na vašem hljebu ili pecivu, zavisi od više faktora – od toga kakvo je tijesto, koliko je gust premaz i od temperature u rerni.

Bez obzira na šare, hljeb će uvijek imati neodoljivo hrskavu koricu.

Mi smo odlučili da napravimo aromatične sendviče – premazali smo začinjenim puterom, stavili pečenicu, sir i bosiljak.

A vi izaberite ono što volite - recept možete naći i na blogu Kristine Gašpar, autoricaa bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.