7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Zvizdić: BiH je dobila jasne preporuke šta treba završiti na putu ka EU integracijama

Denis Zvizdić, nakon sjednice Vijeća ministara BiH obratio se novinarima te komentarisao mišljenje EK koje je predstavio Johannes Hahn. 

“Mandat ovog Vijeća ministara je bio posvećen ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak BiH na putu ka EU integracijama. Mi smo završili sve ključne zadatke. Usvojen je mehanizam koordinacije, odgovorili smo na veliki broj pitanja, posvetili smo se u potpunosti ispunjavanju obaveza. Usvojili smo sve ključne cjelodržavne strategije. Deblokirali smo preko 400 miliona KM sredstava za BiH. Napravili smo u regionu najznačajnije pomake u pogledu suzbijanja kriminala. Unaprijedili smo ekonomsku situaciju što je na pozitivan način apostrofirano i u mišljenju EK”, rekao je Zvizdić.

U uvodnom izlaganju on je potencirao sve ono što je u svom mandatu uradilo Vijeće ministara u protekle četiri godine naglasivši sve pozitivne stvari. 

- OGLAS -

“BiH je dobila jasne preporuke šta treba završiti na putu EU integracija kako bi napravila narodni iskorak ka članstvu. Te preporuke su bazirane na zahtjevima EU i ne mogu biti predmet unutrašnjih kompromisa radi postizanja političkih ciljeva. To je ključna poruka. Mišljenje EK daje jasno dijagnozu u kojim segmentima naša država treba da se mijenja ukoliko istinski želimo da postanemo članica EU. Ovo je prilika da se svi u BIH uključimo i aktiviramo resurse. Niko u BiH nema više realan i zakonski osnov za ucjene bilo koje vrste u bilo kojem procesu. Jasno je utvrđeno da je zakonodavno okvir nezadovoljavajući”, rekao je Zvizdić. 

Bosna i Hercegovina nije dobila preporuku evropske Komisije da zemlja zaslužuje status kandidata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA