Magazin
Robert J. Rosenthal: 10 lekcija koje sam naučio o novinarstvu Naučio sam mnogo lekcija tokom svog vremena u Centru za istraživačko novinarstvo. Neke sam već znao. Druge sam bio zaboravio. A bilo je i nekih novih stvari koje je trebalo da znam, a koje sam morao naučiti na teži način.
#

Upravljanje jednom organizacijom može biti haotičan proces koji ne možete kontrolisati. Ako se ne znate nositi sa dobrim i lošim iznenađenjima, ne znate pustiti jake i kreativne ljude da uspiju, ne znate se nositi sa izazovima i ne znate se nositi sa razočarenjima koja dolaze zajedno sa uspjesima, onda nemojte ni pokušavati da vodite neprofitnu ili profitnu, svejedno, novinarsku organizaciju. Morate razumjeti u svom srcu da je učenje kontinuiran proces.

1.       Budite iskreni i direktni. Sa svojim osobljem, sa finansijerima, sa partnerima i saradnicima. Svi mi učimo, rastemo i eksperimentišemo, a ti procesi zahtijevaju otvorenost.

2.       Preuzmite rizik. Inovativna i kreativna okruženja ispunjena su neizvjesnošću, a preuzimanje rizika znači da treba priznati i poraz. Ne očekujte da će svaki vaš pokušaj biti uspješan.

3.       Ne zaboravljajte svoje greške. One spadaju u najbolje učitelje za vas i vašu organizaciju.

4.       Gradite svoj tim. Pomozite im da uspiju i pobrinite se da uključite ljude koji su vješti i strastveni u vezi sa stvarim koje vi ne radite dobro ili ih uopšte ne razumijete. Postoji bezbroj novih prilika za novinarske organizacije; vaš tim treba da ima vještine, iskustvo i raznovrsnost da bi mogli odgovoriti na te prilike.

5.       Vjerujte svom timu. U današnje vrijeme tehnoloških inovacija, novih formi pripovijedanja i potencijala za veliku publiku, potreban vam je kreativan i strastven tim koji vodite, ali koji ne kontrolišete. Nemojte mislite za druge; neka oni misle za vas.

6.       Saradnja je ključna, i interna i eksterna. Što je lakše reći nego učiniti.

7.       Svoj ego morate razumjeti, upravljati njime i kontrolisati ga. Zasluge će pripasti drugima, ne vama.

8.       Držite se svojih principa, etike, instinkta i iskustva, ali budite voljni i da mijenjate svoj um, i da prepoznate kada ste nešto upravo naučili.

9.       Ostanite mirni. Ponekad je najbolja reakcija na krizu da ostanete mirni, čak i da ništa ne radite. Vrijeme i događaji mogu riješiti situacije koje su vam se činile toliko neizdržive u jednom trenutku.

10.   Slušajte. Slušajte. Slušajte. To je osnovni princip izvještavanja: Ako obratite pažnju, priča – ili rješenje problema, ili sljedeća velika ideja – će se pojaviti.

 

Robert J. Rosenthal, direktor Centra za istraživačko novinarstvo

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.