Magazin
Sama živi na izoliranom otoku za kojeg se ne zna čiji je Ostala je udovica, više ne može roniti, ali ne planira se maknuti sa stjenovitog otočja
#

Godine 1991. Kim Sin-yeol i njezin suprug donijeli su neobičnu odluku da se odsele na izolirane otočiće koji su u centru "svađe" između Japana i Južne Koreje o tome kome otočje pripada. Trenutno pod Seulom, otoci Dokdo su locirani u Istočnom moru, kažu iz Južne Koreje, dok Japan otoke naziva Takeshima i tvrdi kako su u Japanskom moru. Godinama je par bio jedini tamo. Tu i tamo su prošli policajci, svjetioničari i pokoji turist, no oni su bili jedini stanovnici.

Loše bi vrijeme, piše CNN, otoke sedmicama odsjeklo od vanjskog svijeta, ali par je preživljavao na ribolovu. Kim, koja je podrijetlom sa Jeju otoka, radila je godinama kao "haenyeo" - znači da je ronila na dah i lovila ribe ili skupljala školjke. S tom je praksom prestala 2017. kada joj se zdravlje malo pogoršalo. Prošlog oktobra je 81-godišnjakinji preminuo suprug i ona sama stanuje na vulkanskom otoku. Gubitku usprkos, ne planira se seliti sa otoka. "Kaže da je život na otoku Dokdo opuštajuć, da joj je um tamo na miru", kaže njezin zet Kim Kyung-chul.

 - Sama živi na izoliranom otoku za kojeg se ne zna čiji je

Teritorij dodatno zakomplicirava već jako komplicirane odnose povijesnih rivala. Južna Koreja teško zaboravlja okupaciju od strane imperijalnog Japana i pokušaj kolonizacije početkom 20. stoljeća.
 
Japan kaže sa Južna Koreja ilegalno okupira stjenovite otoke koji su, kažu, dio njihovog teritorija od 17. stoljeća. Južna Koreja kaže da njihovo pravo na otoke, ispod kojih su velike zalihe zemnog plina, datiraju u 6. stoljeće.
 
Južna je Koreja zacementirala svoju kontrolu nad otocima još pedesetih, kada je tamo stacionirala naoružane stražare. Nedavni diplomatski izgred bio je tijekom prošlih zimskih Olimpijskih igara, kada su na zastavi prikazane kao dio Korejskog poluotoka. Zastava je promijenjena nakon japanskog protesta, no otok je opet "izronio" mjesecima kasnije na zastavi tijekom jednog korejskog samita, a Japan je opet prosvjedovao.
 
Iako su daleko od obje zemlje, otoci su geografski bliži korejskom kopnu negoli Japanu i česta su destinacija turista iz Koreje.

Kim trenutno živi s kćeri Kim Jin-hee u gradu Pohang, na obali poluotoka, dok se ne završe renovacije na njezinom skromnom domu što bi trebalo biti u travnju. I drugi su pokazali interes da se tamo presele i pokažu "da je to Koreja", no država tvrdi kako nema nikakve planove poticati novo naseljavanje.
 
"Ima mjesta za jedno kućanstvo, a to je popunjeno", kažu. No, kako Kimino zdravlje propada njezina se kći i zet planiraju prijaviti kao stalni stanovnici izoliranog otoka te živjeti sa staricom. Mlađa Kim planira turistima, koji se do otoka voze četiri sata trajektom, prodavati markice, sapune i hranu.
 
"To je simbol toga da civili nastavljaju život na otocima Dokdo, i da nikada nismo planirali otići", kaže Kim Jin-hee.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.