15 C
Sarajevo
25.04.2024

Admiral NATO-a u Sarajevu poslao jasnu poruku Dodiku: “Ja vas ne razumijem, svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica, ŠTA VI HOĆETE…?!”

Delegacija Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, koju predvodi admiral James Foggo, boravila je danas u Sarajevu, odakle je poručeno da Sjevernoatlantski savez ostaje predan pružanju podrške Bosni i Hercegovini bez obzira na to kakva su nastojanja političkog rukovodstva Republike Srpske.

 

Napomenuo je da je Godišnji državni program zapravo plan kako BiH vidi napredak Oružanih snaga BiH.

- OGLAS -

“Vidio sam da je Republika Srpska promijenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO. Sada je na stolu pitanje Godišnjeg državnog programa koji treba reći kako žele izgledati Oružane snage”, istakao je Foggo.

Naveo je kako je riječ o organizaciji posvećenoj odbrani i odvraćanju, a ne napadima.

“Ne razumijem zašto neko ne želi biti član takve organizacije”, istakao je Foggo, dodavši kako izvode odbrambene operacije a ne ofanzivne.

“Mi smo organizacija koja želi da spriječi nasilje i koja je tu za članice Saveza. Svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica. Znate da će narednih dana biti veliki samit koji želi vidjeti sigurnost i stabilnost. Vama je sigurnost i stabilnost bitna”, rekao je Foggo.

Ministrica Marina Pendeš je kazala da im je u interesu puna implementacija onog što je Predsjedništvo 2016. godine usvojilo.

“NATO nam pomaže da se aktiviramo MAP, što podrazumijeva i implementaciju daljnjih rješenja prepoznatim u odlukama koje je Predsjedništvo već donijelo. Oružane snage BiH bi zakonski trebale sudjelovati u mirovnim misijama. Trebalo bi, također, da uzemelje rezervni sastav, što trenutno nismo u mogućnosti”, istakla je Pendeš

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA