17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ursula von der Leyen i Mišel potpisali sporazum o Bregzitu, sad ide u Evropski parlament

Predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel potpisali su danas sporazum o razlazu Evropske unije (EU) sa Velikom Britanijom čime on sada može da ide na ratifikaciju u Evropskom parlamentu.

“Mi smo sa Šarlom Mišelom potpisali sporazum izlaska Velike Britanije čime se otvara put za njegovu ratifikaciju u Evropskom parlamentu”, napisala  je Fon der Lajen u Tviter poruci. 

Sa odobrenjem Ursule fon der Lajen i Šarla Mišela tekst će sada biti podnijet Evropskom parlamentu 29. januara za ratifikaciju.

- OGLAS -

Zatim će u četvrtak, 30. januara, diplomate zemalja članica EU pismeno odobriti sporazum čime se osigurava da Velika Britanija organizovano izađe iz Unije 31. januara u ponoć.

“Stvari će se neizbježno promijeniti, ali naše prijateljstvo će ostati. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici, ” napisao je Mišel u Tviter poruci na svom zvaničnom nalogu. 

On je dodao na francuskom da želi da novu stranicu pišu zajedno.

Pregovarač EU za Bregzit, Francuz Mišel Barnije prisustvovao je potpisivanju organizovanom rano jutros u sjedištu Evropske komisije u Briselu, zato što predsjednik Evropskog savjeta putuje danas u Tirenu.

Sporazum treba da bude poslat u London da ga potpiše premijer Boris Džonson.

Britanska kraljica Elizabeta Druga juče je dala svoje kraljevsko odobrenje tekstu kojim se reguliše razlaz poslije 47 godina sa Evropskom unijom. 

Tekst je definitivno usvojen u srijedu uveče u Britanskom parlamentu.

Evropski parlament će biti posljednje tijelo koje se o tome izjašnjava. 

Članovi odbora za ustavna pitanja su preporučili u četvrtak uveče velikom većinom da se odobri sporazum na plenarnoj sjednici EP 29. januara.

Od 31. januara kada je zvanični razlaz počinje period tranzicije do kraja 2020. 

Velika Britanija će u tom periodu nastaviti da primjenjuje pravila EU, ali neće učestvovati u donošenju odluka u Uniji. 

Time se izbjegava nagli prekid veza. 

U tom prelaznom periodu dvije strane takođe treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno o trgovinskom sporazumu, mada mnogi smatraju da je to suviše kratko vrijeme za takve pregovore.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA