Magazin
Štene iz Ključa najljepše u Evropi
# S. Tulić

Uzgajivač pasa Melis Osmanović (28) iz Ključa postigao je hvale vrijedan uspjeh na evropskoj izložbi pasa koja je pod nazivom „Euro Dog Show 2019“ održana protekle sedmice u austrijskom gradu Velsu. Njegov pas Mia, pasmine samojed, proglašen je najljepšim štenetom u Evropi. Specijalni žiri koji je ocjenjivao pse na ovom takmičenju smatrao je da Osmanovićevo štene ima najveći potencijal i da je pred njim uspješna i bogata izložbena karijera.

Mnoštvo nagrada

Vlasnik ističe da je uspjeh vredniji ako se ima u vidu da je na ovoj izložbi, u više kategorija, učestvovalo više od 21.000 pasa iz većine evropskih zemalja. Osmanovićev ljubimac, star samo šest mjeseci, bio je najmlađi u takmičarskom dijelu.

I proteklih je godina Osmanović sa svojim psima učestvovao i osvajao vrijedne nagrade i priznanja na renomiranim takmičenjima širom svijeta. Šest godina bavi se uzgojem samojeda, dugodlakih bijelih pasa koji porijeklo vode iz dalekoga Sibira, i kaže da od ovog posla iznimno zarađuje.

Ljubav i biznis

Ističe da je ove pse zavolio nakon što je prije desetak godina štene samojeda dobio na poklon. Ozbiljno se posvetio njihovom uzgoju te uspio ljubav prema psima pretvoriti u solidan biznis kojim je finansirao i svoj studij na Fakultetu kriminalistike u Sarajevu.

- Kratko vrijeme proveo sam radeći u Njemačkoj, u kojoj sam zaradio nešto novca. Po povratku kući, razmišljao sam gdje da ga uložim i odlučio se na uzgoj samojeda - pojašnjava Osmanović.

Dodaje da je potom kupio ženku i mužjaka, a u proteklom periodu uspio je podići osam legala.

Pravi porodični psi

Mladunčad samojeda na tržištu se prodaju po vrlo visokim cijenama, s obzirom na to da se radi o rijetkim, ali i veoma traženim psima. - To su pravi porodični psi, veoma su druželjubivi i privrženi čovjeku. Krasi ih duga bijela dlaka, po kojoj su prepoznatljivi, a odrasli primjerci mužjaka mogu težiti i više od trideset kilograma - kaže Osmanović.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.