3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Premijer Al-Sarraj traži međunarodnu zaštitu civila u Libiji

Šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez al-Sarraj pozvao je danas međunarodne snage da zaštite civile u slučaju da baron rata Khalifa Haftar nastavi oružane napade u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Al-Sarraj je uoči današnjeg Berlinskog samita o Libiji u intervjuu za njemački list “Welt am Sonntag” pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme više odgovornosti kako bi se zaustavilo nasilje u Libiji.

“Ukoliko Khalifa Haftar ne zaustavi svoju ofanzivu, međunarodna zajednica treba zauzeti aktivniji stav, uključujući i slanje međunarodnih snaga za zaštitu civilnog stanovništva Libije”, poručio je Al-Sarraj.

- OGLAS -

On je dodao da bi međunarodne zaštitne snage trebale biti formirane i djelovati pod okriljem Ujedinjenih nacija.

“Eksperti mogu razmatrati pitanje ko bi trebao učestvovati u tim snagama, da li Evropska unija, Afrička unija ili Arapska liga”, kazao je Al-Sarraj.

Nelegitimne snage koje na istoku Libije predvodi Khalifa Haftar od aprila prošle godine izvode napade s ciljem zauzimanja Tripolija u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Na poziv lidera Turske i Rusije Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Libiji je 12. januara uspostavljeno primirje.

Mirovni pregovori prošle sedmice u Moskvi nisu rezultirali potpisivanjem sporazuma o trajnom primirju, jer je pregovore napustio vođa pučista Haftar.

Danas se u glavnom gradu Njemačke održava Berlinski samit koji je također organiziran s ciljem uspostave trajnog primirja i traženja političkog rješenja za libijsku krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres domaćini su današnje konferencije na koju su dolazak najavili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednici Vladimir Putin, a očekuje se dolazak i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, šefa američke diplomacije Mikea Pompea i premijera Italije i Velike Britanije Giuseppea Contea i Borisa Johnsona.

Najavljen je dolazak i delegacija Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsjednika Alžira Abdeladjida Tebbounea i predsjednika Republike Kongo Denisa Sassoua Nguessoa koji predsjedava Komitetom Afričke unije za Libiju.

Na konferenciju su pozvani i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifa Haftar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA