Magazin
U Švicarskoj nude nagradu od preko 9.000 eura za englesku verziju himne - Švicarsko društvo za opće dobro (SSCG) je saopćilo da su došli na ovu ideju nakon što su shvatili da se engleski vrlo često koristi u Švicarskoj
# Agencija

Udruženje u Švicarskoj nudi nagradu od 10.000 švicarskih franaka, oko 9.140 eura, pobjedniku koji napiše tekst engleske verzije nove nezvanične himne ove zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švicarsko društvo za opće dobro (SSCG) je saopćilo da su došli na ovu ideju nakon što su shvatili da se engleski vrlo često koristi u Švicarskoj.

Naveli su da će pobjednik biti nagrađen sa 10.000 švicarskih franaka, a ime pobjednika će se također naći uz tekst himne pod naslovom “Bijeli krst na crvenoj podlozi“.

Riječ je o pobjedničkom tekstu s takmičenja iz 2015. godine, ali već odavno se pjeva širom zemlje i smatra se nezvaničnom novom državnom himnom Švicarske.

Već postoje verzije teksta na francuskom, njemačkom i italijanskom jeziku.

Tekst je nastao s ciljem da odražava švicarski Ustav i multikulturalnu prirodu moderne Švicarske.

Organizacija koja je organizovala takmičenje - i koja traži englesku verziju - navela je da je vrijeme za ažuriranje starog teksta „Švicarskog psalma“ (Schweizerpsalm) koji je star 170 godina.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.