20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Makedonski film”Zemlja meda” u užoj konkurenciji za Oskara

Film “Medena zemlja” (Honeyland) iz Sjeverne Makedonije u užem je izboru za Oskara u čak dvije kategorije: Dokumentarni igrani film i Najbolji strani film.

Film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova osvojio je Nagradu publike za najbolji dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala (2019.) i nagradu na CineLink Work in Progress programu Sarajevo Film Festivala (2017.).

Honeyland će se sada takmičiti za prestižnog Oskara, objavljeno je danas na zvaničnoj stranici.

- OGLAS -

Ovaj je film kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara za najbolji strani film. Na nedavno održanoj dodjeli nagrada Međunarodne dokumentarističke asocijacije (International Documentary Association – IDA) osvojio je dva priznanja: nagradu za najbolju fotografiju i nagradu Pare Lorentz. Udruženje filmskih kritičara Njujorka – New York Film Critics Circle film je proglasilo najboljim dokumentarnim filmom za 2019.

Na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu ovaj film je osvojo tri nagrade: Grand prix žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma, reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za utjecaj na promjene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju. Film je osvojio nagrade za najbolji dokumentarni film i na festivalima u Valladollidu, Ateni, Mumbaiju, Montclaireu, Sao Paolu…

U filmu pratimo Hatidžu koja ima oko 50 godina i u napuštenom makedonskom selu obilazi svoje kolonije pčela ugniježdene u stijenama. Umiruje pčele tajnim napjevom prije nego što bez rukavica i zaštitnog šešira nježno pomjeri njihova medena saća. Po povratku na svoje imanje Hatidža se brine o košnicama koje je sama napravila i o svojoj nepokretnoj majci, a povremeno odlazi u grad kako bi prodala svoje proizvode.

 
 
Jednoga dana jedna nomadska porodica naseli se uz Hatidžin dom, a buka motora njihovih vozila, dreka njihovo sedmero djece i 150 goveda remeti spokoj Hatidžinog kraljevstva. Međutim, Hatidža ih prijateljski dočekuje i bez zadrške s njima dijeli svoje pčelarske savjete, naklonost i svoju specijalnu rakiju. Husein, glava nomadske porodice, ipak donosi niz odluka koje bi zauvijek mogle uništiti Hatidžin način života…
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA