9 C
Sarajevo
20.04.2024

Makron u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Vučić je, uoči posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona, poručio da ta poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

Vučić je to napisao na Instagram profilu “budućnostsrbijeav”, uz koju je objavljena i fotografija Vučića i Makrona kako se rukuju.

“Imaću čast da poželim dobrodošlicu @emmanuelmacron. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila “za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu”, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou”, napisao je Vučić.

- OGLAS -

Prema informacijama Službe predsednika za saradnju s medijima, Makron će doputovati oko 15 časova, a poslije dočeka na Aerodromu “Nikola Tesla”, oko 15.15 sati uslijediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija “Vansi erports”.

Programom posjete u 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslijediti sastanak dvojice predsjednika.

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsjednika Vučića i predsjednika Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prema programu posjete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsjednika Srbije i predsjednika Francuske.

Drugog dana posjete, u utorak, u 9.30 sati zakazan je razgovor dvojice predsjednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopstenju.

Makron dovodi Euronews u Srbiju?

Televizija “Euronews” dolazi u Srbiju, piše Blic, navodeći da je ugovor potpisan prošle nedjelje i da će izvršni direktor te kuće Majkl Piter biti u delegaciji francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji danas stiže u Beograd.

Lis u izdanju od ponedeljka, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su pregovori o početku emitovanja u Srbiji trajali gotovo godinu dana.

“Prije godinu dana smo počeli, a intenzivno smo pregovarali šest mjeseci i konačno smo se dogovorili. Euronews otvara regionalnu kancelariju u Beogradu”, kaže izvor.

Izvor dodaje da su sve vreme dok su pregovori trajali samo tri osobe znale detalje, kako ništa ne bi “iscurilo”.

Pozivajući se na diplomatske krugove, Blic piše da će u delegaciji francuskog predsjednika biti i Majkl Piters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA