12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Novi skandal: Ministar falsifikovao diplomu?

Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) predao je Višem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv srbijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog falsificiranja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i zatražio istragu, ukazujući na primjer Hrvatske, koja “preispituje sve diplome u svom prosvjetnom sistemu“.

Krivične prijave podnesene su Odjelu za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i protiv odgovornih osoba na privatnom Univerzitetu Megatrend, prenosi Hina.

Ministarstvu prosvjete upućen je zahtjev za inspekcijski nadzor na Fakultetu za poslovne studije Megatrenda.

- OGLAS -

Na akademsku titulu ministra Stefanovića u srbijanskoj je javnosti i ranije skrenuta pažnja kada je dovedena u pitanje autentičnost njegove doktorske disertacije sumnjom da je falsificirana. Autentičnost tog doktorata osporila su trojica naučnika iz Srbije koja rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

Ministra Stefanovića, koji je i visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i jedan od bliskih saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, SZS i konzervativni pokret “Dveri2 optužili su da je počinio krivično djelo falsificiranja dokumenata podnošenjem zahtjeva prije 15 godina beogradskom Megatrendu za nostrificiranje diplome, navodno stečene u jednog britanskoj školi, za koju SZS i “Dveri” tvrde da ne postoji, javlja Avaz. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA