Magazin
Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži polaganje ekološke zakletve (FOTO+VIDEO) Turizam cvijeta širom svijeta, a koliko god to donosilo profita, javlja se i zabrinutost u mnogim, posebno manjim državama koliko taj veliki broj posjetitelja šteti ekološkoj ravnoteži

Jedna mala država, zapravo 13. najmanja na svijetu, Palau, dosjetila se kako doskočiti ovom problemu.

Kako imaju svega 20 hiljada stanovnika, a godišnje ih posjeti i više od 160 hiljada turista, ta se brojka već osjetila na okolišu, pa je lokalna vlast odlučila uvesti u svoju zakonsku regulativu nešto čime bi se tome stalo na kraj.

Svaki putnik koji dođe na Palau u svoj pasoš dobit će poštambiljanu zakletvu koju će morati potpisati prije nego mu se odobri ulazak u zemlju.

Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi pretjerano uništavanje i korištenje prirodnih resursa.

U toj zakletvi stoji: "Djeco Palaua, prisežem ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš prekrasni i jedinstveni otočni dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati blago i istraživati sa sviješću. Neću uzeti ništa što ne trebam. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati.“

Palau je time postala prva zemlja u svijetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi pretjerano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa.

Stanovnici se nadaju da će ovom zakletvom putnici na otoku lakše shvatiti da igraju ključnu ulogu u očuvanju otočja za buduće generacije, jer ih većina nije niti svjesna otiska koji ostavljaju.

Iako je inicijativa prvenstveno pokrenuta da se smanji šteta okolišu zbog prevelikog broja turista, prisegnuli su i stanovnici. Djeca će u školi početi učiti o ekologiji i očuvanju svog okoliša, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja prema okolišu.

Da se vlasti nimalo ne šale s ovom zakletvom, dokazuje i kazna koju turisti plaćaju kaznu za kršenje. A iznos je do milion dolara.

Palau je zapravo arhipelag od 200-tinjak prirodnih vulkanskih i vapnenačkih otoka, smještenih u Tihom oceanu, između Japana i Australije. Ovi otoci bogati su predivnim čistim plažama i šumama koje mame turiste. Imaju i utočište za morske pse veličine Kalifornije, zabranili su bušenje svog podmorja zbog nafte i komercijalno ribarenje.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.