Magazin
Zagađen zrak opasniji od pušenja Prema studiju objavljenom u naučnom magazinu "European Heart Journal", zagađenost zraka na godišnjem nivou širom svijeta uzrokuje preranu smrt kod najmanje 8,8 miliona ljudi
#

Zagađenost zraka na godišnjem nivou uzrokuje preranu smrt kod najmanje 8,8 miliona ljude, a naučnici su utvrdili kako zagrađenost zraka uzrokuje veći postotak smrtnosti od pušenja.

Jedan od istraživača koji je radio na studiji, profesor Thomas Munzel poručio je kako je broj smrtnih slučajeva uzrokovan zagađenim zrakom veći od broja smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini je od pušenja umrlo najmanje 7,2 miliona osoba", kazao je Munzel.

Istraživači također navode kako zagađen zrak na tlu Evrope uzrokuje preranu smrt kod oko 800.000 ljudi te kako u prosjeku smanjuje životni vijek za dvije godine.

Navedeno je i kako zagađen zrak prvenstveno negativno utječe na pluća, uzrokujući problem s cirkulacijom, kao i bolesti srca.

Kako bi problem bio riješen, istraživači upozoravaju da je fosilna goriva neophodno zamijeniti obnovljivim izvorima energije. Na taj način bi, kako navode, negativan efekat zagađenosti zraka na životnu dob mogao biti umanjen.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.