5.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Njemački sud presjekao po pitanju legalnosti sprovođenja alko-testa na privatnom posjedu

Međutim, službena lica nisu želela, ili nisu imala priliku, da na bezbedan način zaustave vozilo tokom kretanja javnim drumovima. Zato je pala odluka da se vozilo prati, a kontrola obavi na podesnom mestu. U prilog ispravnosti ovakve odluke nadležnih lica govori i činjenica da nijedan gest vozača i putnika u praćenom vozilu nije davao razlog za sumnju da se dešava bilo šta nelegalno.

Automobil se ubrzo odvojilo sa glavnog druma i nastavio kretanje ka porodičnoj kući, nešto dublje sljedeći pristupna cesta i park u privatnom vlasništvo vlasnika praćenog automobila. Nakon što se vozilo zaustavilo ispred kuće vlasnika vozila, policijski službenici su pristupili vozaču, ljubazno zahtjevajući pristupanje alko-testu.

Vozač je prihvatio izazov a alkometar nije bio blagonaklon prema, ispostavlja se, pomalo pijanom domaćinu. Očitani rezultat je pokazao 0,75 promila alkohola u dahu. Naravno, suočen sa ovim rezultatom, kolega za volanom se nije bunio i priznao je da je u laganom ritmu tokom večere sa prijateljima konzumirao špricer, što se nije odrazilo na njegovo mentalno stanje i vozačke sposobnosti, kako je sam izjavio.

- OGLAS -

Tokom kasnije organizovanog suđenja, vozač se pozvao na činjenicu da je kontrola izvršena na njegovom imanju i da kao takva ne može biti tretirana kao validan dokaz na sudu. Međutim, sudsko veće je ovo pitanje vidjelo na malo drugačiji način.

Naime, prema stavu iz presude, potpuno je nevažno gdje je kontrola izvršena od strane ovlašćenih lica, čak i ukoliko nije bilo razloga za konkretnu sumnju. Dakle, i u situacijama u kojima nema indicija da se nešto protivzakonito dešava, neophodne mjere su mogle biti preduzete ukoliko se nakon zaustavljanja vozila došlo da naznaka da je neki propis povrijeđen.

U obrazloženju se još navodi da se vozilo neposredno prije kontrole nepobitno kretalo javnim putevima, a da su policajci ispravno postupali ne želeći da ometaju bezbjednost saobraćaja. Kršenje zakona se sankcioniše, bez razlike da li se do dokaza došlo na privatnom ili javnom posjedu.

Veseli kolega za volanom je kažnjen novčanicom od 500 eura, a pride će biti prinuđen da se vozi taksijem ili na neki drugi način, jer je dobio i jednomesečnu zabranu upravljanja motornim vozilom.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA