5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Jeruzalem: Izraelski vojnici intervenisali suzavcem na protestima Palestinaca

 

Nakon džuma-namaza Palestinci su izašli na ulice na različitim područjima u Ramallahu, Hebronu i Kalkiliyje.

Izraelski vojnici u cilju rastjerivanja demonstranata, koristili su suzavac, gumene metke i dimne bombe. Palestinci su uzvratili kamenjem. 

Američki predsjednik Donald Trump uz prisustvo premijera Izraela Benjamina Netanyahua 28. januara 2020. predstavio je takozvani bliskoistočni mirovni plan.

- OGLAS -

U okviru plana, Trump je kazao kako prihvataju da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela te da je ovo posljednja prilika za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Predstavnici jordanske vlade u septembru 2016. Potpisali su sporazum kojim se u periodu od 15 godina predviđa nabavka 45 milijardi kubnih metara izraelskog prirodnog plina. Pomenuti sporazum izazvao je negodovanje parlamenta i naroda.

Organizirani su i protesti, a jordanske vlasti u 2018. su počele postavljanje plinovoda. U tim okvirima izraelski ministar energetike Yuval Steinitz 1. januara je saopštio kako je, u skladu s dogovorom između dvije zemlje, počela isporuka plina s polja Leviathan prema Jordanu.

Pretpostavlja se da se u izraelskim plinskim poljima Leviathan i Tamar nalazi 800 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog plina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA