Magazin
Jeste li se kad zapitali kako miriše svemir?
Znate li kakvog je mirisa svemir? Ako ste bili na automobilskim utrkama možda ste već dobili približan dojam kako je u beskrajnom međuzvjezdanom prostoru
# Pixabay
 
To je jedna šarolika kombinacija vrućeg metala, roštiljskog dima i plinova koji se dobiju nakon sagorijevanja dizela, a izvor i glavni krivac upravo takvog specifičnog mirisa su – umiruće zvijezde, navode znanstvenici, piše Geek.hr
 
- Nusproizvod umiranja zvijezda su određeni spojevi nimalo ugodnog mirisa – policiklični aromatični ugljikovodici (PAH). To su upravo oni spojevi koji se oslobađaju također roštiljanjem mesa. Te molekule su rasute po čitavom svemiru i zauvijek plutaju okolo pojavljujući se u tako kometima, meteorima i svemirskoj prašini -, objašnjava Louis Allamandola, osnivač i voditelj Laboratorija astrofizike i astrokemije u NASA-inom istraživačkom centru “Ames”.
 
Navodi se i kako su ti ugljikovodici moguća osnova najranijih oblika života na našem planetu. Spomenuti policiklični aromatični ugljikovodici se mogu naći u ugljenu, nafti, pa i u hrani. Ljudi, dakako, ne mogu osjetiti miris svemira, ali astronauti koji izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u “šetnju” mogu. I opisuju to kao miris prženog ili pregorjelog odreska.
Miris svemira je toliko izražen da je prije 3 godine NASA tražila od Stevena Piercea iz “Omega Ingredients”, kompanije koja se inače bavi proizvodnjom mirisa, da proizvede “miris svemira”za trening simulacije za astronaute.
 
- Nedavno smo proizveli i miris Mjeseca, a astronauti su ga uspoređivali s barutom -, tvrdi Pierce.
 
Znanstvenici pojašnjavaju da je Sunčev sustav osobito aromatičan, jer je pun ugljičnog dioksida, uz malo kisika. Baš kao što je i kod automobila, ukoliko nema dovoljno kisika, počne se javljati čađa i osjećati neugodan miris. Zvijezde koje su bogate kisikom imaju aromu koja podsjeća na roštilj za ugljen, dok izvan Mliječne staze mirisi mogu  zaista biti zanimljivi, tvrde znanstvenici.
U mračnim dijelovima svemira su molekularni oblaci puni čestica sitne prašine koje odlikuje cijela paleta mirisa – od slatkog šećera pa do sumporastog smrada trulih jaja.
 


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.