-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u USK

– Ovim kolektivnim ugovorom u suštini smo nastojali osigurati finansijski mir i sigurnost našim prosvjetnim radnicima. Možemo reći da smo samo unaprijedili prethodni ugovor. Uvrstili smo mogućnost napredovanja u poslu, kao i ocjenjivanja rada svih zaposlenih – istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

Apostrofirano je poboljšanje određenih kategorija i segmenata u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor, koji je istekao u aprilu ove godine.

– Mi sad već imamo asistente u nastavi, koji svake godine redovno ulaze u obrazovni proces. Dakle, u starom Kolektivnom ugovoru taj segment nije bio prepoznat, a sada je uvršten. Također, sada je regulisan i status ljudi koji rade u produženom boravku, tako da možemo reći kako smo uvrstili mnoge kategorije koje su do sada bile neriješene”, izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja  USK Zehra Hadžić.

- OGLAS -

Predsjednik Kantonalnog sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić potvrdio je  kako su ovim napokon stvoreni preduslovi za isplatu određenih naknada koje su na čekanju od aprila, naročito kada su u pitanju otpremnine penzionisanim prosvjetnim radnicima i naknade za teške bolesti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA