3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Mostar: Sud prekinuo štrajk zdravstvenih radnika

“Jutros od osam sati, svi naši članovi sindikata su na radnim mjestima. Sindikat je donio odluku o momentalnom prekidu generalnog štrajka iz razloga što je Općinski sud Mostar, na prijedlog Vlade HNK, odnosno resornog ministra zdravstva, donio privremenu mjeru zabrane štrajka i dao rok sindikatu tri dana da dostavi dokaze da je štrajk koji je sindikat organizovao u skladu sa zakonom”, izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zdravstva u HNK-u, Dalibor Vuković, na vanrednoj konferenciji za medije ispred sjedišta Vlade HNK-a u Mostaru.

Vuković je najavio da će pravni tim sindikata već u toku dana Sudu dostaviti dokaze o zakonitosti stupanja u generalni štrajk, te je rekao kako u sindikatima očekuju od postupajućeg sudije da donese “pravednu, poštenu i zakonitu odluku”, odnosno da dozvoli nastavak štrajka.

“Mi smo na sve navode, koje je naveo resorni ministar, odnosno Vlada HNŽ-a dali apsolutno prave dokaze, gdje ćemo jasno dokazati da smo postupali po zakonu”, izjavio je novinarima Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

- OGLAS -

“Ovo je direktni udar Vlade HNK i ministra zdravstva, pokušaj da se spriječe zdravstveni radnici nakon što su ih pokušali spriječiti da ostvare svoja prava potpisivanjem Kolektivnog ugovora, da pregovaraju sa Vladom, da Mirovno vijeće uspostavimo sa Vladom, na kraju su predložili Općinskom sudu Mostar da zabrani štrajk”, kazao je Vuković.

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK i Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar od Vlade HNK-a traže da se, nakon godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se za po 0,5 bodova poveća koeficijent za obračun plata u naredne dvije godine, kako bi im se povećanje tog koeficijenta izjednačilo na 1,2 – što je ranije u pregovorima sa Vladom postigao Sindikat doktora medicine i stolmatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Oni su ranije optužili Vladu HNK i ministra zdravstva Gorana Opsenicu za odugovlačenje procedure pregovaranja, kako sindikati ne bi stekli zakonske uslove za stupanje u generalni štrajk.

“Zdravstveni radnici su ogorčeni, vrlo su bijesni, ovo je izazvalo dodatni revolt svih naših zdravstvenih radnika prema Vladi i resornom ministru zdravstva”, rekao je Vuković, ustvrdivši kako službe Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK “vrlo brzo” reagiraju kada treba ispuniti “neki njihov interes”, “a svaki naš zahtjev čeka po tri-četiri mjeseca, da se odgovori, pa i više”.

Predstavnici sindikata su ustvrdili da i dalje ne dobijaju poziv od predstavnika Vlade na pregovore. Kazali su kako od ministra zdravstva jeste stigao dopis, u kojem ih se poziva na pregovore, ali da se u tom dopisu “opet ne navodi ni koliko će trajati ti pregovori, niti kad će točno započeti”.

Predstavnici sindikata su na press-konferenciji za petak 18. decembra najavili veliki protest zdravstvenih radnika pred zgradom Vlade HNK.

Iz Vlade HNK je ranije objavljeno saopćenje za javnost, u kojem pozivaju na “dijalog, pregovore i kompromis u traženju najboljih i održivih rješenja”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA