15 C
Sarajevo
28.03.2024

Kćerka legende Rome pisala Džeki: Dragi Edine, moj tata bi bio ponosan

Edin Džeko se u nedjelju, 13. decembra 2020. godine izjednačio na Amadeom Amadeijem na vječnoj listi strijelaca Rome. Džeko i Amadei su postigli po 111 golova u 234 utakmice, te dijele treću poziciju.

Povodom tog velikog dostignuća bh. napadača u dresu Vučice – obratila mu se Maria Grazia, kćerka Amadea Amadeija pismom koje je objavljeno na ASRoma.com.

Njegov sadržaj prenosimo u cjelosti:

- OGLAS -

Dragi Edine,

Želim da ti čestitam na postizanju 111 golova za Romu. Isto toliko golova je postigao i moj otac, Amedeo Amadei, za taj klub u isto toliko utakmica, 234.

Nevjerovatna je to slučajnost koja me čini veoma radosnom. Svojim si golovima pomogao Romi da dosegne velike visine. Bio si odlučujući igrač u teškim utakmicama za Romu baš kao što je to i moj otac nekoć činio.

Sviđa mi se i zamisao da se pomalo vidiš u Amadeu Amadeiju. Možda se sada u 2020. možeš smatrati ‘il fornarettoom’ (‘Malim pekarom’ – što je bio Amadeijev nadimak) Rome.

Moj otac je bio veliki navijač Rome. Rodio se s Romom u srcu, baš kao što je i umro. Ja također vidim mnogo njega u tebi. Baš kao i on, ne igraš samo za sebe: uvijek igraš za tim.

To je vjerovatno razlog zašto ne postižeš više golova koje bi želio da postigneš. Zato što se žrtvuješ za Romu. Zato što daješ sve od sebe za tim.

Nadam se da ćeš nastaviti istim tempom. Nadam se da ćeš nas povesti ka velikim dostignućima kojima se svi mi navijači Rome nadamo posljednjih godina.

Upravo zbog toga mi i nije krivo što je neko dosegao tatin uspjeh kao Romin treći najbolji goalgetter svih vremena. Jer bi i tata bio oduševljen gledajući te kako igraš. Bio bi također oduševljen kada bi te prihvatio kao još jednog nadarenog Rominog centarfora, kao sto je i sam bio u svoje vrijeme.

Ako voliš Romu, uvijek se nadaš da će neki rekordi biti oboreni a golovi, tvoji golovi su uvijek postizani za Romu, a ništa nije važnije od Rome.

Forza Edin. Forza Roma”, napisala je Maria Grazia.

Amadeo Amadei je bio napadač Rome koji je tim vodio do titule prvaka Italije u sezoni 1941/1942. Igrao je za Romu u dva mandata, od 1936. do 1938. godine, nakon čega je nosio dres Atalante. Vučici se ponovo priključio 1939. godine, a ostao je do 1948. 

Orginalni tekst možete pročitati na ovom linku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA