3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

U KS potvrđeno 118 novozaraženih virusom korona, 244 oporavljenih

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 71 zaražena osoba, odnosno njih 60,16 posto i u samoizolaciji su od ranije.

– U isto vrijeme, 244 osobe su oporavljene od Covid-infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba – navodi se.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo na Podhrastovima (184) i Općoj bolnici (85) hospitalizirano je 269 osoba, od kojih pet pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 31 pacijent.

- OGLAS -

– Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 19 osoba. Nažalost, desilo se i šest smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan virusom korona povećan na 326 osoba. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivan 2.261 slučaj zaraze virusom korona – ističe se. 

Od 30. januara do 14. decembra ove godine ukupno je registrovano 22.489  osoba zaraženih virusom korona, od kojih su 19.902 oporavljene od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 1. do 15. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 2.937 samoizolacija.

– Da bi smanjili opasnost zaraze virusom korona (osim pravilnog nošenja maske) bitno je držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – ponavljaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćila je Služba za protokol i press KS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA