3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Novozelandska premijerka će dobiti najveće priznanje Novog Pazara

To je potvrdio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac u svom pismu nakon terorističkog napada na Novom Zelandu kada je u dvije džamije ubijeno 50 osoba.

Ardern je zadobila svjetsku pažnju svojim jedinstvenim potezima i porukama mira, tolerancije i suprotstavljanjem svakom obliku ekstremizma i nasilja.

“Prije svega želimo da izrazimo naše najdublje suosjećanje zbog tragedije koja je zadesila vašu predivnu zemlju. Grad Novi Pazar i svi naši žitelji s tugom i nevjericom su posmatrali taj tragični događaj i svi dijelimo istu bol koju osjećaju i vaši sunarodnjaci. Novi Pazar je grad u jugozapadnoj Srbiji u kojem zajedno žive muslimani i hrišćani i mi vrlo dobro znamo šta sve može da donese mržnja na rasnoj, etničkoj ili vjerskoj osnovi”, navodi se na početku pisma.

- OGLAS -

Biševac je podsjetio da je nakon sukoba koji su devedesetih godina zahvatili bivšu oJugoslaviju ulaženo puno napora da se od Novog Pazara izgradi stabilna multietnička sredina u kojoj se ljudi neće dijeliti po naciji ili vjeri, već zajedno graditi zajednicu u koju su svi dobrodošli.

“Gospođo Ardern, zadivljeni smo vašom reakcijom i reakcijom cjelokupne javnosti Novog Zelanda, kada ste u tim teškim trenucima pokazali da su poštovanje različitosti i zajedništvo najveće tekovine moderne civilizacije. Vašim primjerom inspirisali ste milione širom planete da budu bolji. Pokazali ste da su ljubav i saosjećajnost vrijednosti za koje se treba boriti, da je snaga ljudske rase u poštovanju i ljubavi, a da je mržnja najveća slabost. Zbog svega toga, Skupština Grada Novog Pazara je odlučila da vam na dan Grada, 20. aprila 2019., dodijeli naše najveće priznanje – Ključ Grada Novog Pazara”, naveo je gradonačelnik Novog Pazara.

Za kraj pisma je istakao da to priznanje dobijaju pojedinci koji su kroz svoj rad dali neizmjeran doprinos promovisanju ideja suživota i multikulturalizma.

“Upravo vi ste personifikacija svih tih vrijednosti i primjer koji želimo da slijede i generacije koje dolaze”, zaključio je Biševac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA