13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

ESA snimila plavu razgranatu strukturu na Marsu

Naime, Orbiter može snimati Crveni planet u 3D-u te nam iz orbite planeta šalje zaista upečatljive fotografije, piše Science Alert.

Među zadnjim slikama, pojavila se i ovaj snimak površine nama udaljenog planeta na kojoj se vidi plava, razgranata struktura koja podsjeća na neko dlakavo stvorenje sa stotinu pipaka.

Ali, zapravo se radi o tehnici snimanja, odnosno o obojenom prikazu staza stotina ili čak hiljadu malih marsovskih pijavica, takozvanih “prašnjavih đavola” (eng. dust devil), koji su u određenom periodu harali područjem Terra Sabaea.

- OGLAS -

Ovaj snimak, koji je snimljen 8. februara 2019. godine zapravo je kompozitni prikaz u kojem je naglašena plava boja. U stvarnosti, tragovi pijavica imaju tamno crvenu boju, piše ESA.

Na drugoj, stereoskopskoj fotografiji, vidimo još tragova pijavica u plavoj boji, no sada su nam potrebne crveno-plave stereo 3D naočale kako bismo mogli u cijelosti uživati u ovom prizoru. Tragovi prašnjavih đavola vidljivi su u unutrašnjem dijelu kratera Green, koji se nalazi na području Noachis Terra.

- Advertisement -

Stereoskopija je slika koja prikazuje neki prostor u tri dimenzije, odnosno stvara iluziju dubine.

Pijavice, odnosno vrtlozi vazduha, uobičajena su pojava na Marsu. Mogu biti i do pedeset puta šire i deset puta veće od takvih vrtloga vazduha koji se formiraju na Zemlji.

Ponekad pijavice prođu preko rovera poslanih na Mars i očiste im solarne panele omogućavajući tako bolju snabdijevanje električnom energijom.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA