17 C
Sarajevo
16.04.2024

Slijedi li blokada Federacije BiH?

Na adrese klubova stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH stigao je poziv na nastavak konstituirajuće i vanrednu sjednicu ovog doma, na kojoj bi se trebao, po hitnoj proceduri, razmatrati budžet FBiH. Sjednice su zakazane za 9. januar. Poslanici u Predstavničkom domu imaju rok do kraja ovog mjeseca da usvoje budžet za 2019. godinu ili odluku o privremenom finansiranju, kako ne bi bilo ugroženo funkcioniranje cijele FBiH. No, prema nekim nezvaničnim informacijama, vrlo je moguć treći scenarij, koji podrazumijeva upravo blokadu u režiji SDA i HDZ-a.

Parlamentarcima je, naime, predloženo da budžet razmatraju po hitnoj proceduri, što nije uobičajena praksa. To znači da nema nacrta niti javne rasprave, već se poslanicima ostavlja mogućnost amandmanskog djelovanja. S obzirom na to da je mala vjerovatnoća da će u Predstavničkom domu biti dovoljan broj ruku da se budžet, kao najvažniji dokument, razmatra po hitnom postupku, moglo bi se ići na odluku o privremenom finansiranju.

To će ujedno značiti i zakazivanje nove sjednice Parlamenta, na koju će Vlada Federacije uputiti pripremljenu odluku na usvajanje. No, ako je suditi prema pričama koje kolaju zgradom Parlamenta, SDA i HDZ mogli bi donošenje odluke o privremenom finansiranju blokirati već u Vladi FBiH, gdje imaju većinu. I to odugovlačenjem slanja odluke u Parlament FBiH, bez obzira na to što se radi o običnom protokolarnom činu.
U prilog takvom scenariju ide i činjenica da ove dvije stranke već sada blokiraju rad Federalnog parlamenta. Iako su, naime, još prije skoro mjesec svim strankama upućene obavijesti da imenuju šefove klubova, to još jedino SDA i HDZ nisu učinili.

- OGLAS -

– Formirano je ukupno sedam klubova. Uprkos obavezi, SDA i HDZ još nisu dostavili ime šefova svojih klubova – potvrdio nam je jučer Elvir Karajbić, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Samim tim, neće biti moguće završiti ni konstituirajuću sjednicu, koja je počela 27. novembra prošle godine, odnosno izabrati dopredsjedavajuće. Da je sjednica iduće sedmice, kao i usvajanje budžeta, neizvjesna, smatra i Karajbić. Na pitanje hoće li se poslanici SDA i HDZ-a odazvati na njegov poziv, jer ga ne smatraju legitimnim, Karajbić odgovara:

– Poziv su dobili, plaćeni su da dolaze i rade. Zaista ne znam šta će biti na sjednici. Mogu reći da je usvajanje budžeta u hitnoj proceduri. Krajnji rok je 31. januar. Ako do tada ne budu usvojeni ni budžet ni privremeno finansiranje, to bi moglo značiti blokadu Federacije.

Elvir Karajbić ističe da nikome nije u interesu blokirati Federaciju.

– Nema potrebe, ne trebaju nam svađe. Potrebno je raditi. Ne znam kako će se stranke ponašati, ali svi trebamo raditi u interesu građana, koji nas plaćaju. Nadam se da ćemo usvojiti bar odluku o privremenom finansiranju, pa onda imamo do 31. marta rok za budžet.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA