-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Željko Raljić: Dodiku opozicija treba kao privjesak

Ocijenio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba dugogodišnji novinar i odgovorni urednik portala “Istinito” Željko Raljić, analizirajući jučerašnje sastanke delegacija SDS-a i PDP-a sa SNSD-om.

“Podsjetiću da je unazad nekoliko mjeseci Dodik lidere opozicije nazivao poturicama, bakirovcima, izdajnicima RS, stranim plaćenicima, soroševcima, neznalicama, kretenima… Taj niz je poprilično dugačak”, istakao je naš sagovornik.

Podsjetio je i na to kako je završilo učešće opozicije u vlasti na zajedničkom nivou sa SNSD-om.

- OGLAS -

“Saradnja i koalicija prekinute su uoči izbora. To je naravno koštalo opoziciju. No, uprkos svemu, opozicija je napravila dobar rezultat. Međutim, svima je poznato da se unazad nekoliko izbornih ciklusa ne dešava izborna krađa, nego izborna pljačka u režiji SNSD-a”, smatra Raljić.

Kako je istakao, u takvim uslovima opozicija je svjesna da je Dodika nemoguće pobijediti uz postojeći Izborni zakon BiH i način na koji se on provodi na terenu.

“Potpuno svjesni te činjenice, opozicionari nastoje da se ponašaju u skladu sa pravilima politike i da razgovaraju, što je sasvim normalno. Isto tako, vjerujem da su svjesni da će od onoga što se dogovori u razgovoru sa Dodikom, vrlo malo biti ispoštovano. Stoga teško da će biti išta od eventualnog uspostavljanja nadzora nad javnim RTV servisom RS ili do usvajanja zakona o ispitivanju porijekla imovine, jer su i do sada opozicionari zahtijevali određene ostavke, smjene, ali od toga nije bilo ništa”, naglasio je Raljić.

Ovaj novinar konstatuje kako je vrlo malo razloga da opozicija uđe u vlast sa Dodikom.

“Osim toga, dobro znamo zbog čega Dodiku u ovom tremutku opozicija treba kao privjesak. Prvenstveno, to je bolja pregovaračka pozicija sa partnerima iz FBiH, prevashodno sa SDA, jer znamo da Dodik sa Draganom Čovićem i njegovim HDZ-om BiH ima visok stepen razumijevanja i zajedničkih stavova, počev od izmjene Izbornog zakona BiH. Vidimo da se dobro razumiju i kroz Dom naroda BiH i traže nove benefite. Tako je sa svim ključnim tačkama, počev od izmjena Ustava po pitanju presude ‘Sejdić-Finci’ do izmjena Ustava po zahtjevu HDZ-a BiH, jer će to SNSD podržati”, mišljenja je Raljić.

No, kada je riječ o kontroli i nadzoru, dodao je, SNSD će vrlo teško prihvatiti ono što njemu ne ide u prilog.

“Vrlo je malo razloga da opozicija prihvati ponudu Milorada Dodika i uđe u Vijeće ministara. Opozicioni lideri odbili su dikrektne ponude njihovog učešća. Sada je na glavnim odborima stranaka da donesu konačnu odluku”, podsjetio je naš sagovornik.

On je konstatovao da u obje opozicione stranke postoji mnogo ljudi koji žele da se uđe u vlast.

“To žele, u prvom redu, zbog ličnih interesa, vlastitih biznisa ili biznisa koje imaju članovi njihovih porodica, a interes građana i ovoga puta ostaje u drugom planu”, zaključio je Raljić u razgovoru za naš portal.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA