8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Trump se obratio javnosti zbog korone, umjesto mira izazvao je konfuziju

Trump se naciji obratio u teškom trenutku, kad se svakodnevica američkog života počinje urušavati. Zatvaraju se škole, prekinuta je NBA sezona, bolnice su pod uzbunom, a filmska zvijezda Tom Hanks kaže kako on i njegova supruga imaju bolest.

Vlada konfuzija

“Virus neće imati šanse protiv nas. Nijedna nacija nije bolje pripremljena i otpornija od Sjedinjenih Država”, rekao je Trump, prije nego je iznio ružičastu sliku gospodarstva koje već trpi udarce zbog virusa. Predsjednik je otkrio nekoliko mjera potpore, nastavlja CNN, kako bi se pomoglo radnicima koji su u samoizolaciji i pogođeni su blokadama i karantinama, iako njegov poziv za smanjivanjem poreza na plaću nije popularan u Kongresu.

- OGLAS -

Trumpova velika najava usmjerena na držanje virusa pod kontrolom, odnosno 30-dnevna zabrana putovanja Europljana u SAD i ograničenja na teret, odmah je naišla na zbunjenost. Američki predsjednik kasnije je na Twitteru požurio objasnio kako zaustavlja putovanja, ali ne i prekoatlantsku trgovinu robom, a dužnosnici su rekli kako se njegov plan ne odnosi na Amerikance i osobe s pravom boravka u SAD-u, iako će se i oni morati suočiti s obaveznom karantenom.

Trump je također izazvao zbrku kad je rekao kako je uvjeren da će se osiguravatelji odreći svih participacija od strane osiguranika vezanih za liječenje od koronavirusa. Jedan je dužnosnik Bijele kuće kasnije rekao kako je predsjednik mislio reći da će se participacija ukinuti za testove na koronavirus, ali da će se i dalje plaćati za samo liječenje bolesti.

Konfuzija je bila simptomatična za administraciju, nastavlja CNN, koja je često imala problema osmisliti konkretne politike i dosljedno ih predstaviti. Trumpov je glavni zadatak u srijedu bio pokazati da vodi glavni riječ i da je konačno svjestan ozbiljnosti tjedana koji dolaze. No, zbrka oko zabrane putovanja pretvorila je njegov govor u svojevrsni debakl i mogla bi osnažiti nepovjerenje u njegovo vodstvo.

A najava zabrane putovanja očito je objavljena bez konzultacija s turističkom i prijevozničkom industrijom ili američkim saveznicima i čini se da će izazvati ogromne poremećaje koji će produbiti ionako rastuću ekonomsku štetu zbog krize.

“Ovo nije financijska kriza”

Ovaj bi potez mogao izazvati masovno otkazivanje prekoatlantskih letova, koje bi zrakoplovnu industriju moglo dovesti u egzistencijalni izazov. Vjerojatno to neće pridonijeti stišavanju panike investitora nakon što su se u srijedu indeksi na Wall Streetu našli u slobodnom padu. Na primjer, Dow Jones je potonuo za više od 1000 bodova nakon Trumpova govora.

“Ovo nije financijska kriza. Ovo je samo privremeni trenutak kojeg je ćemo prevladati zajedno kao nacija i kao svijet”, rekao je Trump u svom obraćanju.

 Na temeljnoj razini, zabrana putovanja podiže osnovna pitanja o Trumpovu razumijevanju krize koju je dosad minimizirao, optuživao Demokrate za nju i predviđao da će uskoro nestati, ističe CNN. Američko ministarstvo Domovinske sigurnosti sugeriralo je da se od zabrane putovanja izuzmu američki državljani i osobe s pravom stalnog boravka, koji će se morati podvrgnuti karanteni po povratku kući. A američki predsjednik nije objasnio ni zašto se zabrana ne odnosi na državljane Velike Britanije, u kojoj se virus također ukorijenio.

No, najveći problem s kojim se SAD suočava nije broj slučajeva koronavirusa koji dolaze iz Europe, nego to što se bolest već proširila po američkom tlu. Aktualna pitanja sada se vrte oko toga kako bi Amerikanci trebali odgovoriti na situaciju i do koje mjere bi trebali promijeniti svoje svakodnevne navike. Trump je savjetovao suzdržavanje od nepotrebnih posjeta domovima za starije osobe, koji su posebno rizična skupina na virus.

CNN napominje kako Trump nije objasnio kako će riješiti ono zbog čega zdravstveni djelatnici strahuju da će bolnice biti prepune – stalni manjak adekvatnog testiranja ili nadolazeće naprezanje resursa, manjak respiratora koji su potrebno da bi se najteži pacijenti održali na životu. Trump je ustvrdio kako je prijetnja i dalje “vrlo niska” za svakoga osim za starije i nemoćne. Učinio je to istog dana kad je jedan od njegovih glavnih dužnosnika za javno zdravstvo, dr. Anthony Fauci, predvidio da će se trenutačno stanje, s više od 1200 oboljelih i 38 mrtvih u SAD-u, “nastaviti pogoršavati”.

Virus zahvaća sve više Amerikanaca

Za Trumpove pristaše, njegovo obraćanje vjerojatno će biti odlučan i hrabar potez za suočavanje s nacionalnim izazovom. Ali kritičari smatraju da je slijedio stari obrazac, optužio je druge za krizu, zaogrnuo se samohvalom i ksenofobijom, te zavarao naciju svojim dosadašnjim potezima.

“Ovo je najagresivniji i sveobuhvatniji pokušaj sučeljavanja sa stranim virusom u modernoj povijesti”, rekao je Trump, lažno predstavljajući niz pogrešnih poteza njegove administracije i njega samog.

Američki predsjednik, primjerice, nije spomenuo nedostatak opreme za testiranje, ističe CNN, što znači da dužnosnici ne mogu doći do pouzdanih informacija o tome koliko se bolest proširila zemljom.

Predsjednici koriste obraćanje iz Ovalnog ureda u ekstremnim trenucima kako bi povezali Amerikance u suprotstavljanju prijetnjama kolektivnoj sigurnosti. Ali Trumpovo bezbojno, gotovo ozlojeđeno obraćanje dok se suočava s vanjskim izazovom koji bi mogao ugroziti njegov reizbor, teško da će ispuniti predsjedničku misiju.

Njegov glavni lijek, optužiti Kinu odakle je kriza krenula i Europu koja je dopustila da bude pogođena nevoljom, u skladu je s njegovom političkom mantrom demoniziranja stranaca, piše CNN. Ideja da je virus, koji pogađa sve ljude i koji je prirodna nepogoda, neka vrsta prijetnje iz stranih izvora poslana da napadne Amerikance sama po sebi zapanjuje svojom koncepcijom.

Dok virus jača svoj pritisak na SAD, predsjednik je najavio niz mjera potpore poduzećima i pojedincima u vidu poreznih olakšica i nižih kamatnih stopa. Ali Trumpov plan samoizolacije SAD-a od Europe doima se kao slučaj zatvaranja vrata štale iako je konj već čvrsto vezan. Virus je već ovdje i svaki dan inficira sve više Amerikanaca, zaključuje CNN.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA