5 C
Sarajevo
25.04.2024

Bh. tržište osiguranja u poređenju sa tržištima u okruženju najmanje poraslo

U okviru 30. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), odnosno trodnevne konferencije predstavnici osiguravajućih društava iz regije na pres-konferenciji prezentirali su podatke i aktuelnosti na njihovim tržištima osiguranja.

Filipović je dodao da je bh. tržište osiguranja u poređenju sa tržištima u okruženju najmanje poraslo.

– U odnosu na rast BDP, to jeste rast više nego BDP, ali znatno manje u odnosu na onaj od sedam, osam posto koliko smo imali prethodnih godina. Jedan od ključnih razloga zašto je došlo do smanjenja rasta jeste što je životno osiguranje praktički došlo u jednu tešku poziciju i tu se ne ostvaruju dvocifrene stope raste kao što smo imali nekada – kazao je Filipović.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, neke vrste osiguranje koje su značajnije u ukupnoj strukturi premije pokazuju pad – osiguranje robe u prevozu pad od 17 posto, osiguranje od požara i elementarnih nepogoda pad od 4,1 posto i ostala osiguranja imovine pad od 1,2 posto.

– Zaključak može biti samo da je nebriga o imovini prisutna kod privatnih i državnih institucija, odnosno kod privrednih društava i kod fizičkih osoba i to je dio odgovora zašto stagnira premija u tim vrstama osiguranja – dodao je Filipović.

Životna osiguranja su rasla 2,9 posto, daleko ispod nekadašnjih dvocifrenih stopa. Taj rast je u FBiH bio 4,7 posto, a u RS je zabilježen pad 6,2 posto. Na tržištu djeluje 26 društava, 11 u Federaciji BiH i 15 u RS-u.

Predsjednik Uprave Zavarovalnica Triglav Andrej Slapar je kazao da se snažan rast ekonomije u Slovenij već pet godina odražava i na njihovo tržište osiguranja. Premija je u prošloj godini rasla za 7,7 procenata u odnosu na godinu ranije i iznosila je 2,4 milijarde eura, a rast je zabilježen u svim segmentima.

Premija je posmatrano po glavi stanovnika iznosila 1.055 eura i po tom pokazatelju je Slovenija na 30. mjestu u svijetu.

Damir Zorić prokurist Euroherc Osiguranja iz Zagreba je kazao da se na hrvatskom tržištu osiguranja događaju slične stvari kao na slovenskom

– Nakon krize koja je poprilično potrajala, mi smo oporavili tržište i prošlu godinu smo imali snažan rast koji je u ukupnom portfelju iznosio oko deset posto. Ekonomija cijela se opravlja i rasla je, ali u osiguranju rastemo brže i više – istakao je Zorić.

Prema njegovim riječima, dobra stvar koja se na ovom tržištu događa zadnjih godinu dana, a vjerovatno je potaknuta velikim poplavama i elementarnim nepogodama proteklih godina, odnosi se na činjenicu da je država uz pomoć EU odlučila poljoprivredi subvencinirati osiguranja do 70 posto premije, tako da je sada prilično dobar rast u tom segmentu.

Govoreći o makedonskom tržištu osiguranja Vladimir Toševski, direktor društva Osiguritelna polisa, rekao je da su u 2018. zabilježili snažan rast, te da ukupan porast tržišta iznosi oko 9,4 posto. Potencijal ovog tržišta je, prema njegovim riječima, veći pa se očekuje da će se zadržati ta stopa rasta i u ovoj godini. Također, u toku ove godine očekuju novi zakon o superviziji osiguranja u smislu usklađivanja sa regulativom EU.

Na crnogorskom tržištu osiguranja, kako je kazao direktor Lovćen osiguranja Matjaž Božić, u 2018. došlo je do nekih promjena, a stanje je još vrlo stabilno. Do te godine bilo je 11 kompanija koje su djelovale na tom prostoru. U međuvremenu su dvije prestale da rade, tako da sada ima devet društava. Premija je rasla za šest posto, a zabilježen je i rast dobiti.

Što se tiče srbijanskog tržišta, kako je rekao generalni direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović, nije bilo nekih značajnijih pomjeranja, pa i dalje posluje 17 osiguravajućih i četiri reosiguravajuće kompanije. Tržište je u prošloj u odnosu na 2017. raslo 7,55 posto, a premija iznosila 865 miliona eura. Petrović je dodao da se približavaju iznosu od milijardu eura premije, te standardima EU u ovoj oblasti.

Glavna tema ovogodišnjeg SORS- a je „Digitalizacija u funkciji strateškog razvoja osiguranja i reosiguranja“. Organizator skupa je asocijacija društava za osiguranje SorS čiji Upravni odbor čine predstavnici osiguravatelja i reosiguravatelja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA