7 C
Sarajevo
25.04.2024

Kosor: Nečuveno je da jedan političar u 21. stoljeću ne poštuje odluke Ustavnog suda i slavi presuđene ratne zločince

Na pitanje ko odlučuje je li Željko Komšić Hrvat ili nije, je li legitiman ili nije, i radili li se o uplitanju druge države u unutrašnja pitanja BiH Jadranka Kosor je kazala:

„Ja sam tu strogi legalista. Ja sam pravnica po obrazovanju. Mene su učili da se zakona i ustava treba držati kao `pijan plota`, iako drugi, posebno političari, vole se ne držati zakona na taj način. Mislim, prije svega da su i jedna i druga država suverene, i da nitko nikoga nema pravo patronizirati. Ono što je po ustavu i zakonu u BiH ispravno to u drugim državama moramo poštovati. Tu mislim na predsjedničke izbore, po kojima su i prije birani i drugi predstavnici Hrvata u Predsjedništvu BiH. Dakle, ništa se tu nije promijenilo. A, to je li gospodin Komšić legalni predstavnik i koga on predstavlja, to je stvar za raspravu u Bosni i Hercegovini, za tijela koja donose zakone i ustav“, kazala je Kosor.

Bivša premijerka Hrvatske komentirala je otvorenu blokadu vlasti od strane Milorada Dodika.

- OGLAS -

„Ako je Dan Republike Srpske označen kao neustavan, onda svi oni koji ga slave krše odluke odluke toga najvišeg tijela, ako je nešto neustavno onda je neustavno. Prisjećam se jedne proslave na kojoj je odlikovana jedna osoba koja je u Hrvatskoj proglašena ratnim zločincem, to je za mene jednostavno neshvatljivo i neprihvatljivo.

A, što se tiče gospodina Dodika kao političke osobe, meni je potpuno nerazumljivo da neki političar u 21. stoljeću u Europi na bilo koji način krši, primjerice, odluke međunarodnih kaznenih sudova koji su osnovani voljom Ujedinjenih naroda. Tu mislim primjerice na Međunarodni kazneni sud u kojem su Karadžić i Mladić proglašeni ratnim zločincima, a političar u 21. stoljeću, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zapravo ih na svaki način slavi. To je nešto što se teško može objasniti bilo kome tko poštuje vladavinu prava“, rekla je Jadranka Kosor, a prenosi „Slobodna Bosna“.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA