-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Von der Leyen: Vi ovdje na afričkom kontinentu razumijete bolje od ikog klimatske promjene

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala je danas uvjeravanja za čvrstu podršku Evropske unije Africi u Adis Abebi, gdje je došla u prvu posjetu van Unije od preuzimanja dužnosti. 

“Nadam se da moje prisustvo u Afričkoj uniji može da pošalje snažnu političku poruku zato što su afrički kontinent i Afrička unija važni za Evropsku uniju i Evropsku komisiju”, rekla je Fon der Lajen poslije sastanka sa predsjednikom komisije Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom.

Ona je ocijenila da Afrika i Evropa mogu da sarađuju u borbi protiv klimatskog zagrijavanja.

- OGLAS -

“Vi ovdje na afričkom kontinentu razumijete bolje od ikog klimatske promjene”, rekla je ona. 

Fon der Lajen želi od Evrope da napravi prvi neutralni kontinent po pitanju klime do 2050. i treba 11. decembra da predstavi Zeleni pakt.

Ona je sa šefom Afričke unije razgovarala i o migrantskim i bezbjednosnim pitanjima. 

Fon der Lajen je rekla da nije tu da predstavi neki veliki plan za Afriku nego pre svega da sluša, navodeći da je uverena da zajedno mogu da nadju odgovore na brojne izazove.

Faki je apelovao za veće međunarodno angažovanje u suprotstavljanju bezbjednosnim prijetnjama, prije svega terorizmu.

Predsjednica Evropske komisije kasnije se sastala sa etiopskim premijerom Abijem Ahmedom. 

Oni će, kako je najavljeno, razgovarati o pomoći koju Brisel može da pruži Etiopiji koja se priprema za opšte izbore u maju 2020. godine, važne za budućnost zemlje.

Tokom dana trebalo bi da budu potpisani sporazumi o finansijskoj pomoći EU za Etiopiju od 170 miliona eura, izjavio je jedan evropski izvor za Frans pres.

Od toga će 100 miliona evra biti za podršku budžeta zemlje, 50 miliona eura za sektor zdravstva, 10 miliona za izbore i 10 miliona za otvaranje radnih mjesta.

EU je glavni trgovinski partner Afrike, i njen glavni izvor investicija i pomoći za razvoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA