12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Kurti: Donesena odluka o formiranju radne grupe za utvrđivanje trgovinskih barijera sa Srbijom

Kosovska ministarka ekonomije, rada, trgovine i industrije, Rozeta Hajdari poduzela je određene korake prema ukidanju takse i uspostavljanju potpunog reciprociteta sa Srbijom, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) na drugoj Konvenciji kosovskih proizvođača održanoj u srijedu 19. februara.

On je dodao da će se taksa od 100 odsto uvedena na robu iz Srbije zameniti potpunim trgovinskim reciprocitetom, „kao što je to slučaj sa svakom drugom državom“.

„Rozeta je već donela odluku o formiranju radne grupe koju čine članovi Odeljenja za trgovinu, Privredne komore Kosova, Komore kosovskih preduzetnika, Carine, Kluba kosovskih proizvođača i drugih. Ova grupa će utvrditi sve trgovinske barijere sa Srbijom i vladi podneti preporuke. Čim preporuke stignu u moj ured, analiziraćemo ih i donećemo odluku o uklanjanju takse i uspostavljanju reciprociteta. Mi smo nezavisna i suverena država i ponašaćemo se tako“, poručio je Kurti.

- OGLAS -

On je dodao i da je taksa bila odluka prošle vlade.

„Mi nismo za taksu kao kaznenu meru protiv potrošača, već za reciprocitet kao zaštitnu meru prema proizvođačima. Proizvodi koji se proizvode na Kosovu i koji podležu nelojalnoj praksi i konkurenciji biće zaštićeni. Principi reciprociteta o kojima će odlučiti Vlada Kosova biće bazirani na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA-e“, dodao je Kurti.

Ukidanje takse jedan je od uslova zvaničnog Beograda za povratak briselskom dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Na nastavku dijaloga insistira međunarodna zajednica a u cilju postizanja konačnog sporazuma.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel (Richard Grenell) je međutim izjavio da ne podržava ideju o uvođenju reciprociteta Srbiji te da se takse trebaju ukinuti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA