5 C
Sarajevo
25.04.2024

4. Media Regata: Osim raftinga, posjetili smo i Titov bunker

Nakon raftinga na Neretvi, tokom trodnevnog druženja na 4. Media Regati, svi predstavnici medija su imali priliku posjetiti i Titov bunker, odnosno atomsku ratnu komandu u Konjicu. Bunker je napravljen da zaštiti jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegovog užeg kruga u slučaju atomskog sukoba. Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske sale, kancelarije, i drugih oblasti. Bunker je ostao državna tajna sve do raspada Jugoslavije.
Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan odnajvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj Jugoslaviji.  Za više od deset godina nakon njegovog završetka, to je bio najtajnija vojna instalacija u zemlji. Svi građevinski radnici su pažljivo odabirani i provjereni, potpisivali ugovor šutnje, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i potrošenih 4,6 milijardi američkih dolara u troškove izgradnje.

Titov bunker sada služi kao mjesto susreta umjetnika iz cijelog regiona, Evrope i svijeta. Cilj projekta Bijenale savremeneu mjetnosti je transformacija kompleksa još uvijek službeno pod vojnom kontrolom u prestižnu regionalnu kulturnu instituciju načelu nastanka novih umjetničkih trendova. Projekt ima za cilj očuvanje kulturne baštine i historijske strukture, kao i za stvaranje umjetničke vrijednosti i ponovno uspostavljanje slomljene veze između umjetnika i kreativnih ljudi u regiji.

Osim Titovog bunkera, obišli smo i Zavičajni muzej, koji je osnovan u martu 2011. godine. Djeluje kao poslovna jedinicaustanove narodni univerzitet Konjic. Raznovrsnost i mnoštvo eksponata čine ga neizostavnim mjestom za upoznavanje prošlosti i prirodne baštine općine Konjic. Stalna izložbena postavka, kao i tematske izložbe, predstavljaju istinsku atrakcijuza domaće i inostrane turiste, školske ekskurzije i druge zaljubljenike u tradicionalnu kulturu i običaje svih naroda koji od davnina naseljavaju ovaj dio Hercegovine. Stalna izložbena postavka muzeja sastoji se od: Etnološka zbirka, Galerijski prostor, Arheološke zbirke, Rodna kuća Zulfikara Zuke Džumhura, Biblioteka zavičajne zbirke.

- OGLAS -

Depandans je Zavičajnog muzeja Konjic i sadrži fundus od autentičnog namještaja kuće koji je izrađen od strane konjičkih drvorezbara i ukrašen prelijepim tradicionalniim motivima, originalne nošnje Zulfikara Zuke Džumhura, mnoštvo literarne građe-objavljenih i ne objavljenih autorskih tekstova Zuke Džumhura, njegove porodice, pa sve do fotografija na kojima suprisutni najznačajniji Zukini prijatelji, pisci i brojni umjetnici sa kojima se susretao tokom života. U okviru posjete Zavičajnom muzeju organizira se po želji gostiju i posjeta depandansa rodne kuće Zuke Džumhura.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA