10 C
Sarajevo
18.04.2024

Islamistička grupa al Shabaab napala bazu koju koriste kenijske i američke trupe

Islamistička grupa al Shabaab koja djeluje u Somaliji napala je u nedjelju bazu u kenijskom okrugu Lamu koju koriste i američke i kenijske snage i objavila je slike maskiranih ljudi pored aviona u plamenu.

Napad je počeo pred zoru i trajao je četiri sata, potvrdili su za Reuters svjedoci i vojni izvori. Prvobitno nije bilo izvještaja o žrtvama, ali kenijska vojska kasnije je saopćila da su četiri napadača ubijena.

– U napadu je uništeno sedam aviona i tri vojna vozila – tvrdi grupa al Shabaab u izjavi koja sadrži i fotografije spaljenih aviona.

- OGLAS -

Ta grupa, povezana s Al-Kaidom, preuzela je odgovornost za napad u okrugu Lamu na kenijskoj obali Indijskog oceana, koji je već dugo glavno turističko odredište, ali i predio podložan militantnom nasilju s obzirom da se nalazi u blizinu Somalije, javio je danas Reuters.

Kenija je 2011. godine poslala trupe u Somaliju nakon niza napada i otmica. Kasnije su one postale dio mirovnih snaga Afričke unije koja podržava klimavu prozapadnu somalijsku vladu. Protiv te vlade al Shabaab je pokrenuo pobunu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA