7 C
Sarajevo
25.04.2024

Glavni sekretar UN-a pozvao na temeljitu istragu masovnih grobnica u Libiji

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na temeljitu i transparentnu istragu nakon što su pronađene masovne grobnice u Libiji.

Guterres je rekao da je “duboko šokiran” otkrićem nekoliko masovnih grobnica proteklih dana, kako je prenio njegov glasnogovornik kasno u petak.

Pozvao je libijske vlasti da osiguraju grobove, identificiraju žrtve, doznaju uzroke smrti i tijela vrate najbližoj rodbini, dok je za to ponudio podršku UN-a.

- OGLAS -

Guterres je ponovio apel da se prestane s ratovanjem u Libiji te je izrazio nadu da će uskoro biti dogovoreno primirje.

Najmanje osam masovnih grobnica

UN je ranije ovaj tjedan rekao da međunarodno priznata vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) i suparnička libijska Nacionalna vojska (LNA) vode razgovore o primirju pod pokroviteljstvom Misije potpore Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL).

Pronađeno je barem osam masovnih grobnica, većina njih u Tarhouni, gradu koji se nalazi 65 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija, objavio je UNSMIL u četvrtak.

Prošli tjedan snage GNA-a ponovno su uspostavile kontrolu nad nekoliko graničnih područja Tripolija, osujetivši mjesecima dugačku kampanju Haftara da okupira grad.

Snage čelnika LNA-a Khalife Haftara također su izgubile kontrolu nad Tarhouom, njegovim posljednjim uporištem u zapadnoj Libiji.

Nemiri u Libiji

Naftom bogata Libija nalazi se u stanju nemira otkad je 2011. godine zbačen Moamer Gadafi te je zemlja postala ratno polje suprotstavljenih snaga koje podupiru strane sile.

GNA je u savezu s Turskom i Katarom, dok LNA potpomažu Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA