13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Italijani ne mogu obilježiti Prvi maj na tradicionalan način zbog pandemije

Kao i u većem dijelu Evrope, prvomajske tradicije u Italiji koje odaju počast ulozi radnika u društvu, obustavljene su zbog restriktivnih mjera kojima se zabranjuju okupljanja tokom pandemije koronavirusa.

Centralni dio prvomajskih praznika u Italiji predstavljaju skupovi na čijem su čelu lideri sindikata, nakon čega bi uslijedio večernji koncert rock i pop muzike u Rimu, koji privuče mnoge ljude, a koji bi ponekad imao 100.000 posjetilaca, na trgu ispred Svetog Ivana u Lateranskoj bazilici, podsjeća Associated Press.

Ove godine muzičari će naizmjenično imati solo izvedbe u prostorima gdje neće biti publike. Njihovi će se nastupi prenositi na TV-u i državnom radiju, a tema večeri će biti “Rad na sigurnosti za izgradnju budućnosti.”

- OGLAS -

Sindikati zahtijevaju da se posveti velika pažnja sigurnosnim mjerama, uključujući socijalno distanciranje na radnim mjestima i montažnim vodovima, kao i pridržavanje higijenskih i sanitarnih mjera prije nego što se fabrike ponovo otvore u Italiji, koja je bila epicentar epidemije Covida-19 u Evropi.

Lider desničarske političke opozicije Matteo Salvini optužio je vladu lijevog centra da ugađa zahtijevima sindikata i previše sporo pokušava ponovo pokrenuti ekonomiju u zemlji.

U ponedjeljak će početi ublažavati određene restriktivne mjere, a očekuje se da će se oko tri miliona Italijana vratiti na radna mjesta, od kojih mnogi rade u fabrikama. Međutim, nekim je industrijskim postrojenjima dopušteno raditi od kada su uvedene mjere početkom marta, jer proizvode esencijalne proizvode.

Video: 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA