10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Uočena čudna zvijezda koja pulsira samo s jedne strane (VIDEO)

Iako su znanstvenici teoretski predvidjeli postojanje takvih svemirskih tijela prije više desetljeća, ovo je prvi puta da smo tako nešto izravno uočili.

“Još od 1980-ih smo teoretski znali smo da bi ovakve zvijezde trebale postojati”, rekao je astronom Don Kurtz sa Sveučilišta Central Lancashire u Velikoj Britaniji.

“Tražili smo zvijezdu poput ove gotovo 40 godina, a sada smo je napokon pronašli”, dodao je.

- OGLAS -

Radi se o zvijezdi HD74423 koja ima oko 1,7 puta Sunčeve mase. Njeno neobično pulsiranje prvi su primijetili građanski volonteri koji su tražili specificirane anomalije u podacima NASA-inog svemirskog teleskopa TESS (The Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Pulsiranje zvijezda nije neuobičajeno. Mnoge zvijezde, možda čak i sve, osciliraju u ritmičkim obrascima. Tu oscilaciju uzrokuju njihovi unutarnji valovi koji nastaju zbog konvekcije i magnetskog polja zvijezde. No, te oscilacije obično nastupaju po cijeloj površini zvijezde, a ne samo na jednoj strani. Stoga se postavlja pitanje zašto se tako nešto zbiva sa HD74423?

Odgovor je – zvijezda ima bliskog prijatelja. Binarni pratitelj ove pulsirajuće zvijezde je crveni patuljak, a oboje su zaključani u izuzetno tijesnoj međusobnoj orbiti od samo 1,6 dana. Zbog takve orbite, gravitacija crvenog patuljka izobličava HD74423, iskrivljujući oscilaciju i formu te zvijezde u oblik jajeta ili kapljice.

No to nije jedina čudna stvar kod HD74423. Astronom Simon Murphy sa Sveučilišta Sydney u Australiji primijetio je na toj zvijezdi neobična hemijska obilježja.

“Ono što je prvo privuklo moju pažnju jest to da je riječ o hemijski neobičnoj zvijezdi”, rekao je Murphy.

“Zvijezde poput ove obično su bogate metalima, što tu nije slučaj te se radi o rijetkoj vrsti vruće zvijezde”, dodao je.

Nisku razinu metala obično imaju stare zvijezde, što nije slučaj s HD74423 koja je mlađa od našeg Sunca. Naravno, ova neobična hemijska karakteristika nema veze s čudnim pulsiranjem zvijezde, ali ukazuje na to kako je HD74423 neobičan s više aspekata.

Pogledajte ovo neobično dešavanje u svemiru:

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA