10 C
Sarajevo
19.04.2024

Poljskoj stižu avioni koji su izravna prijetnja ruskom balističkom kišobranu (FOTO+VIDEO)

Vijest o okončanju najskupljeg vojnog projekta u poljskoj povijesti priopćio je ministar obrane Mariusz Blaszczak putem društvenih mreža. Pritom je podsjetio kako je njegovo ministarstvo započelo dogovor oko ugovora u svibnju 2019. te da je rok za finalizaciju ugovora kraj januara ove godine.

 
 
Prema ugovoru s Lockhee Martinom, Poljska će svoje prve lovce pete generacije dobiti tijekom 2024. godine. Prije tog roka, poljski piloti i zemaljsko osoblje proći će zahtjevnu obuku u Sjedinjenim Državama
 
Poljska će, stoji u ugovoru, zaprimiti najnovije modele Block 4 koji imaju prošireni kapacitet naoružanja, pripadajući softver za integraciju tog oružja koji uključuje i mogućnost nošenja nuklearnog naoružanja te poboljšane senzore i računalnu opremu. Najnoviji modeli iz pogona Lockheed Martina naslijedit će sadašnjih 28 primjeraka kratkodometnih lovaca tipa MiG-29 i 32 jurišnika tipa Su-22 koji su nabavljeni od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a koji još uvijek lete s lovcima američke proizvodnje F-16 C i D.
 
 
 

Analitičari ističu kako ne postoje sumnje da će novi američki lovci smanjenog radarskog odraza transformirati sposobnosti lovačke komponente poljskog ratnog zrakoplovstva. Pritom dodaju da F-35 sa svojim stealth mogućnostima, iako nije okretan poput MiG-29, predstavlja pravu pomutnju za neprijateljsku protuzrakoplovu obranu.

To ne znači da je F-35 neranjiv ili neprimjetan budući da infracrveni senzori, pa čak i radari i dalje mogu predstavljati prijetnju u kraćim dometima, posebno u kombinaciji s agilnim presretačima. Međutim, primjeri iz povijesti i vojnih vježbi sugeriraju da je rano otkrivanje od presudne važnosti za prednost u zračnim okršajima.

- OGLAS -

 

Mogućnost teškog otrkivanja F-35 posebno su značajni za Poljsku jer ruske raketne baterije S-400 postavljene u ruskoj eksklavi Kalinjingradu mogu doseći ciljeve na udaljenosti od 400 kilometara i time ugroziti zračni prostor iznad polovice Poljske. Uvođenjem F-35 taj ruski kišobran postaje ranjiviji budući da su naručeni američki avioni sposobni za izvođenje napadačkih akcija duboku u neprijateljskom zračnom prostoru.

Uz to, američki višenamjenski jednomotorni zrakoplov namijenjen je i za blisku zračnu podršku i borbu ze napade na zemaljske ciljeve, a što avioni s kojima trenutno raspolaže poljsko ratno zrakoplovstvo nisu u mogućnosti. Da se na F-35 ozbiljno računa u takvim borbenim zadaćama govori i podatak kako su Poljaci nedavno nabavili krstareće rakete AGM-158 JASSM i JASMM-ER koje su namijenjene za gađanje dobro branjenih ciljeva na udaljenostima od 400 i 1000 kilometara.Riječ je o jasnom signalu mogućem neprijatelju s istoka da Poljska raspolaže sredstvima za uzvraćanje.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA