10 C
Sarajevo
18.04.2024

Sistemske kontrole na slovensko-hrvatskoj granici

Slovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sustavnu kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih na migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

– Sustavni i dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica schengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam ne na račun sigurnosti -, kazao je Šefic, kako prenosi Hina.

Potvrdio je da će se, kao i lani, primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sustavnog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Europskom komisijom koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao.

- OGLAS -

Ciljane kontrole privremeno i povremeno

No, napomenuo je da će do toga dolaziti samo povremenu i privremeno, a takav režim kontrole trajat će u ovisnosti od stanja na prijelazu, samo nekoliko sati.

Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole po njegovim će riječima samostalno i ovisno o situaciji donositi granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom, te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze, kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan promet.

Dodao je da je takva pojačana sistematska kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev zadnjih mjeseci.

– Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice -, dodao je Šefic.
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA