15 C
Sarajevo
26.04.2024

Nana Hasma Fejzić na čelu kolone umarširala u Mravinjce, zbog kiše upitna trasa preko Bukve

Učesnici 15. Marša mira danas su savladali najtežu etapu koja je od naselja Liplje vodila preko planine Udrč do kampa u Mravinjcima na teritoriji bratunačke općine. Ekipe Crvenog krsta, prema riječima Munira Habibovića, vođe marša, imale su više posla nego prethodnog dana jer je trasa puta preko Udrča bila blatnjava i iziskivala je velike napore za savlađivanje.

– Još uvijek ne znamo hoćemo li treći dan ići najavljenom trasom od Kameničkog brda do Buljima, koja je san svih nas preživjelih. Mogu krenuti sam, ali ne vjerujem da više od šest hiljada ljudi mogu proći tim putem širine oko metar – kaže Habibović.

Na tom mjestu je u julu 1995. godine najmanje hiljadu Srebreničana ubijeno, a još toliko se predalo u ruke neprijatelja. Preživjeli govore kako je na Bukvi u pravom smislu te riječi bio kijametski dan tog 12. jula 1995.

- OGLAS -

Na čelu kolone koja je umarširala u Mravinjce bila je 72-godišnja Hasma Fejzić, koja već deseti put na ovaj način odaje počast žrtvama genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske RS i MUP-a RS.

– Svake godine željno iščekujem ovaj trenutak. I uvijek sam prva, noge me dobro nose, a i zdravlje služi. Sve dok je tako ići ću na ovaj pohod u čast svih onih koji su ubijeni od dušmanske ruke – kaže nana Hasma Fejzić.

Nakon dolaska u Mravinjce učesnici Marša mira su postavili šatore, a potom su se okrijepili i večerali. Kišno vrijeme je onemogućilo održavanje svih planiranih programskih aktivnosti. Sutra ujutro planiran je pokret, a učesnici Marša mira će u večernjim satima umarširati u Potočare i tabute sa posmrtnim ostacima nevinih žrtava velikosrspkog genocida iznijeti pred musali u Memorijalnom centru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA