5 C
Sarajevo
25.04.2024

U Južnoj Africi otkriven novi soj korone. Vlasti: Ovaj soj kod nas pokreće drugi val

JUŽNA AFRIKA identificirala je novu varijantu koronavirusa koja pokreće drugi val zaraza, izjavio je danas južnoafrički ministar zdravstva, samo nekoliko dana nakon što je Britanija priopćila kako je također pronašla novu varijantu covida-19.

“Sazvali smo ovaj sastanak kako bismo priopćili da su naši genetičari na ovome području identificirali novu varijantu virusa SARS-CoV-2, koju smo trenutno nazvali varijantom 501.V2”, napisao je na Twitteru ministar zdravstva Zweli Mkhize.

“Prikupljeni dokazi snažno sugeriraju da ovaj soj kod nas pokreće drugi val pandemije”, dodao je, a prenosi Reuters.

- OGLAS -

Usto su južnoafrički liječnici primijetili da se mijenja epidemiološka slika i da ima sve više mladih pacijenata bez komorbiditeta koji razviju težak oblik bolesti.

Sve upućuje na to da je “taj novi soj nositelj drugog vala kroz koji prolazimo”, dodao je ministar.

Tim južnoafričkih znanstvenika na čelu s profesorom Tuliom de Oliveirom podijelio je svoja zapažanja sa znanstvenom zajednicom.
 
Porast broja zaraženih

U Južnoj Africi je do sada zabilježeno više od 900.000 infekcija covidom-19 i 24.000 smrtnih slučajeva.

U zadnjih nekoliko dana u toj se državi bilježi oko 10.000 novozaraženih dnevno, dok se početkom studenog ta brojka kretala oko 1200.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je danas da je u kontaktu s južnoafričkim stručnjacima koji su identificirali novu varijantu. Dodala je kako za sada nema naznaka da je došlo do promjena u načinu ponašanja novog soja virusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA