-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Nakon šestosedmičnog karantina: Veliki broj Palestinaca u Al-Aqsi

Nakon šestosedmičnog karantina kojeg je izraelska vlada uvela zbog širenja nove vrste koronavirusa, veliki broj Palestinaca klanjao je džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, u kompeksu Al-Aqsa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Palestinci su od jutarnjih sati pristizali u kompleks kako bi klanjali prvi džuma-namaz nakon šest sedmica karantina.

Ulice Starog Grada bile su pune vjernika koji su klanjali na cesti. Trgovci iz Starog Grada također su otvorili prodavnice nakon višesedmičnog karantina.

- OGLAS -

Izraelske snage provjeravale su identitet na nekim vratima Al-Aqse.

Hutbu je držao muftija Muhammed Huseyin, koji je pozvao Palestince da ne ostavljaju samu Al-Aqsu.

Reagirajući na karantin, kojeg je Izrael uveo zbog nove vrste koronavirusa, šeik Husein je istakao da je ulaz u Al-Aqsu ograničila “okupaciona država”.

Kritikovao je izraelske racije koje izvode na različitim područjima, a koje su usmjerene prema Palestincima.

Kompleks Al-Aqse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Kubbetul Sahra i Mesdžidu-l Kiblej su dva centralna objekta unutar zidina kompleksa Al-Aqsa.

Kupola na stijeni ili Kubetul Sahra, je jedna od prvih, najvjerovatnije i prva kupola koja je izgrađena u historiji islama. Sagradio ju je halifa Abdulmelik bin Mervan 691. godine. Ovaj mesdžid, odnosno njegova kamena kupola, ima oblik oktagona sa pozlaćenim pokrovom, a restauracijom je interijer tog objekta zasjao u punom sjaju.

Mesdžidu-l Kiblej je džamija u južnom uglu kompleksa Al Akse, a izgradio ju je halifa Omer bin Hattab 636. godine. Upravo se na taj objekat pomisli kada se kaže Al-Aqsa, međutim činjenica je da je Al-Aqsa znatno širi kompleks u kojem se još nalaze i muzeji, medrese i drugi objekti.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aqsa je treće najvažnije mjesto muslimana.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA