15 C
Sarajevo
28.03.2024

Džaferović: SAD bez ikakve rezerve podržava integritet BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas, nakon sastanka s prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, da SAD bez ikakve rezerve podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, stabilnost, princip vladavine prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

Džaferović je kazao da je s Cormak i ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, prije svega o blokadi institucija BiH. Izrazio je stav da nikakve blokade ni ucijene nisu prihvatljive te da se na takav način ništa ne može postići.

Džaferović je tražio da se pošalje jasna poruka da blokada nije put kojim treba ići BiH te da se treba pristupiti konstruktivnom radu u institucijama BiH.

- OGLAS -

– Nakon toga trebamo raditi, prije svega, trebamo početi s realizacijom programa reformi koje smo usvojili prošle godine u vezi našeg odnosa s NATO savezom, zatim na prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije – istakao je Džaferović.

Naglasio je da u BiH postoje dva vrlo ozbiljna globalna problema, ilegalne migracije i koronavirus te da su upravo to pitanja kojima se vlasti trebaju baviti.

Da bi se na efikasan način mogle baviti tim pitanjima, dodao je Džaferović, treba učestvovati u radu institucija, donositi zakone i odluke, te praviti okvir koji će omogućiti što bolje angažiranje države.

– To nije moguće, ako imamo blokadu institucija BiH – istakao je.

Govoreći o migrantskoj krizi, Džaferović je kazao da treba imati zajednički stav da sve resurse BiH stave na raspolaganje prema prioritetima, kako bi se zaštitila državna granica BiH i kako bi se teret migrantske krize jednako rasporedio na cijeli prostor BiH. Izrazio je nadu da će svi u BiH shvatiti, pa oni i koji imaju pogrešan pristup, da je u interesu svih da se to pitanje riješi na najefikasniji mogući način.

– Sasvim je sigurno da dolazak američkih diplomata kao što je Cormak može samo poboljšati odnose – zaključio je Džaferović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA