11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

DF: Dodik je puzajući državni udar

Demokratska fronta smatra SNSD-ovu najavu blokada donošenja odluka na državnom nivou očajničkim protestom politike Milorada Dodika koja ne može da se pomiri sa činjenicom da se moraju uvažavati odluke Ustavnog suda kao temeljni princip vladavine prava, saopćeno je iz ove stranke danas.

”Dodik i SNSD nikoga neće zaplašiti blefovima i navodnim povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine kao ni blokadom donošenja odluka na državnom nivou, koja je sastavni dio političke djelatnosti SNSD-a uopće.

Blokada donošenja odluka na državnom nivou nikome u RS-u neće donijeti ništa dobro. Time se samo usporava mogućnost provođenja reformi na evropskom putu, a SNSD se prokazuje kao glavni kočiničar evropskog puta”, saopćeno je.

- OGLAS -

”Mi u DF-u ipak smatramo da ukoliko se SNSD odluči za bilo kakve blokade u pogledu donošenja odluka na državnom nivou, čime bi se usporili reformski procesi i sabotirala evropska perspektiva, da Evropska unija mora odmah ukinuti bilo kakav oblik finansijske podrške vlastima manjeg Republike Srpske.

Nakon ovakvog poteza valjda je postalo jasno i evropskim i svjetskim akterima da je na sceni neka vrsta “puzajućeg državnog udara” i da je ovaj put više nego očigledno da Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne vidi kao stabilnu državu”, saopćeno je iz DF-a.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

Nakon odluke Ustavnog suda, danas je u Banjaluci održan sastanak političkih lidera iz entiteta Republika Srpska. Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih partija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA