12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Hadžiabdić o prijevozu djece: Samo u izuzetnim okolnostima

 

Osvrnuo se i na pitanje da li će se kazne izrečene zbog nepoštivanja policijskog sata ili onima koji su mlađi od 18, odnosno stariji od 65 godina, plaćati u punom iznosu ili će se kazna umanjiti za 50 posto ukoliko bude plaćena u roku od osam dana.

”Shodno važećem Zakonou o prekršajima Federacije BiH, članu 23. Stav 2. U vezi s članom 57 istog zakona, osobe koje prihvate odgovornost i u roku od osam dana plate novčanu kaznu koja im je izrečena, oslobađaju se 50 posto iznosa novčane kazne. Ovo se odnosi na sve kazne, računajući i kazne koje su izrekli policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, a koje se odnose na kršenje zabrana kretanja ovih dana shodno naredbama Federalnog štaba CZ”, rekao je Hadžiabdić.

- OGLAS -

Hadžiabdić je rekao i kako je zbog kršenja zabrane kretanja u trajanju od 20 do 5 sati, u posljednja 24 sata izdato 35 prekršajnih naloga.

”Od momenta kada je uvedena zabrana kretanja od strane Federalnog štaba CZ, počev od 22. marta do danas policijski službenici su izdali oko 300 prekršajnih naloga licima koja su zatečena da krše zabranu kretanja, a da pritom nemaju odobrenje”, rekao je Hadžiabdić.

Dodao je kako je objekat u Suhodolu u završnoj fazi pripreme, obzirom da je jučer donesena naredba o prinudnoj izolaciji, a njom je definisano da se u roku od tri dana moraju završiti sve aktivnosti u vezi sa stavljenjem takvih objekata na prostoru cijele Federacije u punu funkciju.

”Objekat u Suhodolu je u završnoj fazi i u potpunosti će biti spreman do kraja ovog roka. U istom će boraviti osobe kojima je rješenjima nadležnim inspekcijskih organa određena izolacija, a utvrđeno je, prilikom obilaska da istu ne poštuju na adresama koje su dali nadležnim inspekcijskim organima te će biti sprovedene na izvršavanje prinudne izolacije u ovom objektu do onog momenta do kada im je to određeno rješenjem nadležnih inspekcijskih organa”, rekao je Hadžiabdić.

Odgovarajući na pitanje u vezi s prijevozom djece, Hadžabdić je rekao kako razumiju situaciju potrebu pojedinih roditelja da djecu prevezu s jedne na drugu lokaciju, ali da policija u obavezi da provodi mjere i nisu ti koji prave izuzetke.

”U izuzetnim okolnostima, ukoliko zaista za tim postoji potreba, može se dogoditi da se na određeni način preveze, ukoliko je to neophodno radi samog interesa djeteta, u smislu da je možda neophodno da se odveze ljekaru“, rekao je Hadžiabdić.

I u vezi s osobama 65 godina i odlasku ljekaru, Hadžiabdić je rekao kako je potrebno imati uputnicu i da se u ljekarskom nalazu konstatuje takva potreba.

Apelovao na građane da se pridržavaju mjera, a posebno one kojima je određena mjera samoizolacije da je poštuju.

”U posljednja 24 sata od kontrolisanih 994 osobe, nije 45 nije pronađeno na adresi, što je oko 4,5 posto. Taj postotak je u ranijem periodu bio mnogo veći”, rekao je Hadžiabdić koji je i ove osobe pozvao na pridržavanje mjera inače će izolaciju morati provesti u Suhodolu.

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA