11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

USK – Vodostaji u opadanju, situacija normalizirana

 Prestanak ili značajno manji intenzitet padavina u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona (USK) u odnosu na prethodna tri dana, omogućio je normalizaciju situacije s poplavama. Vodostaji svih rijeka su u opadanju, pa se i voda koja je poplavila ili prijetila stambenim objektima počela polako povlačiti.

Una u Bihaću je tridesetak centimetara ispod prve kritične tačke, dok je vodostaj Sane u Sanskom Mostu niži za 40 centimetara u odnosu na jučer. Na osnovu toga, iz svih gradskih i općinskih štabova civilne zaštite stižu ohrabrujući izvještaji, naročito iz Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina i Ključa u kojima je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je situacija znatno bolja u odnosu na prethodne dane. Voda koja je poplavila ili prijetila stambenim objektima počela se povlačiti, a najviše nas raduje povlačenje vodostaja Sane. Probleme nam još donekle stvaraju podzemne vode, međutim tu reagujemo s pumpama za ispumpavanje vode. Nemamo tačan broj poplavljenih objekata, pa će Komisija odmah na teren po definitivnom povlačenju vode“, rekao je Said Ramić iz Civilne zaštite Sanski Most.

- OGLAS -

Senad Ždralić iz Civilne zaštite Grada Cazina potvrdio je kako je pedesetak objekata poplavljeno, ali i konstatirao povlačenje vode i deblokiranje nekoliko odsječenih putnih pravaca.

„Jučer smo na osnovu prikupljenih podataka i situacije na terenu morali proglasiti stanje prirodne nesreće, no prestanak padavina je omogućio značajno poboljšanje stanja. Osposobili smo jednu kolovoznu traku na putnom pravcu u Tržačkim Raštelima, a voda se je povukla sa skoro svih blokiranih mostova u nekoliko mjesnih zajednica“, dodao je Ždralić.

Slična situacija je u Bosanskoj Krupi i Ključu, gdje su se također povukle Una i Sana, ali je naglašena poprilična šteta na poljoprivrednim zemljištima i javno – komunalnoj infrastrukturi.

U Bihaću je poplavljeno 46 stambenih i pomoćnih objekata zbog preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda. Do izlijevanja Une iz korita u priobalnim područjima nije došlo, tako da je situacija u ovom gradu bila skoro cijelo vrijeme pod kontrolom.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite sada posebno upozoravaju na opasnost pojave odrona i klizišta, a stanovništvu se i dalje preporučuje obavezno prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA