3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Putuj Evropo: Srpski lobi za rusko-kinesku okupacija BiH

Ovo pismo je preduvjet za aktivaciju kineskog kredita kojeg će vraćati građani Federacije BiH.

Njegovo usvajanje očekuje se ma marednoj sjednici, a njegovo skoro dvomjesečno odlaganje najviše je nervoze unijelo u redove jakog srpskog lobija, koji u ime Srbije lobira za kineske projekte u Bosni i Hercegovini.

Tako je resorni ministar Mirko Šarović, nakon današnjeg susreta sa kineskim ambasadorom u BiH Ji Pingom, nervozno poručio kako će insistirati da se dokument nađe na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća ministara.

- OGLAS -

Slično je bilo i potkraj marta ove godine kada je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u Sarajevu izdao zadnje upozorenje BiH po pitanju gradnje Bloka 7 TE u Tuzli jasno ukazavši da je ovakav projekt neprihvatljiv za EU.

No ni to nije zaustavilo prodor Kine u BiH preko susjedne Srbije i srpskih političara u BiH. Sličan je to obrazac po kojem se u BiH lobira za interese Rusije. Tada je predsjednik Dačićeve kćerke stranke u RS – Socijalističke partije Petar Đokić je, jednakim žarom kojim je tražio izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću u Srbiji i RS, od Evropske unije branio projekt Bloka 7 TE u “federalnoj“ Tuzli.

– Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standarima, kazao je tada Đokić.

S ništa manjim žarom, projekt je branio i SDS-ov Mirko Šarović, kazavši da će se Blok 7 Termoelektrane Tuzla nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Političari iz Federacije ignorisali upozorenje Hahna, a na odgovor nisu trebali dugo čekati. Dobili su ga u vidu krajnje negativnog mišljenja Evropske komisije za BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA