12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Majka Nadin Smajlović na protestima: Od KCUS-a nikad nismo dobili odgovor, danas bi bio 20. dan da mi je dijete bez terapije

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović na protestima koji su organizovani ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevo kazala da nadležno ministarstvo Republike Turske nije prihvatilo da liječi njeno dijete – ona bi 20. dan bila bez potrebne terapije – piše N1.

Ona je podsjetila na riječi direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović, koja je kazala da dijete “takvih roditelja neće niko liječiti”, a da će se za oca pobrinuti tužilaštvo, dok će se protiv majke pokrenuti diciplinski postupak, budući da je uposlenica KCUS-a.

“Je li se iko zapitao šta će biti sa djetetom kojem je zaustavljena prava zdravstvena zaštita? Zbog jednog potpisa stavljena je smrt djeteta. Je li se pitao federalni ministar, premijer Novalić, Ministarstvo zdravlja? Ne samo šta će biti sa mojom Nadin, sa ostalom djecom?”, rekla je Smajlović na protestu novinarima.

- OGLAS -

“Jesu li novinari roditelji, jeste li se zapitali ko će vam liječiti dijete, kako ćemo smoći sredstva, a svi plaćamo zdravstveno”, rekla je.

“Mi od KCUS-a nikada nismo dobili odgovor, a danas bi bilo 20 dana da moje dijete nema terapije. 20. dan da moje dijete nema tuberkulostatike, pojedinačne tablete. Zamislite da dođe epidemija? Ko će i čime će nam liječiti djecu”, pitala je Amina Smajlović.

“Moje dijete je prihvatilo ministarstvo Turske, jer je specifičan slučaj. Moje dijte nema ko da liječi ovdje, niko neće da prihvati odgovornost. Osiguranje je reklo da nema miligraže lijekova, onda se nađe neko ko nije ni vidio to dijete – koje ne zna za to dijete. Djevojčica je bila hospitalizirana, a rečeno je da smo došli dan pred. Optužnice su podignute”, kazala je – rekavši i to da ne može ni zamisliti šta bi bilo da ona sama nije u sistemu zdravstva.

“Moje dijete je sada dobro. Javila sam se KCUS-u, da pitam da li su nabavljeni lijekovi. Rečeno mi je da nisu. Lijekova nema. Niko se ne javlja. Danas je 12. dan – niko se nije javio”, rekla je Amina Smajlović u obraćanju.

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, počeo je protest Udruženja Sarajevska raja i građana Sarajeva zbog toga što su ljekari KCUS-a odbili liječenje djevojčice Nadin Smajlović.

Prema riječima, predsjednika Udruženja imaju nekoliko zahtjeva, a to su: Potpisivanje papira da se Nadin izmjesti u Tursku, sankcionisanje doktora koji nisu željeli da je liječe. Zahtijevaju od Federalne vlade i da se novac od akciza počne koristiti za liječenje bolesne djece dok se ne nađe drugo rješenje.

Okupljeni su uzvikivali i kako žele da se u Klinički centar Univerziteta u Sarajevo vrate ljekari “koje su otjerali”, te da žele “pravu struku.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA