6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Međunarodna federacija novinara od Egipta traži da oslobodi privedene uposlenike AA

 Međunarodna federacija novinara (IFJ) zatražila je od egipatskih vlasti da oslobodi uposlenike Anadolu Agency (AA) koji su privedeni tokom upada policije u agencijski ured u Kairu.

U saopćenju najstarije i najveće globalne federacije novinara se navodi da Egipat već duži period vrši pritisak na novinare i ušutkuje medije.

Zatraživši od egipatske vlasti da oslobodi privedene novinare AA, iz IFJ-a su pozvali egipatske vlasti da okončaju pritiske na novinare i drugih medijskih kuća u toj zemlji.

- OGLAS -

“Novinari ne trebaju trpjeti štetu zbog političkih nesuglasica između država. Pritvaranje novinara pod optužbama za širenje lažnih vijesti je lak put ušutkivanja glasa kritičara. Pozivamo egipatsku vlast da oslobodi sve uhapšene medijske radnike“, poručio je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Pozivajući Egipat da poštuje slobodu medija, Bellenger je poručio kako novinari ne bi trebali strahovati da će biti kažnjeni zbog objavljivanja vijesti.

Egipatska policija je 14. januara izvršila upad u ured AA u Kairu te privela i u nepoznatom pravcu odvela četiri uposlenika, uključujući i jednog državljanina Turske.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda.

Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni.

Vlasti Turske su najoštrije osudile taj čin egipatske policije i traže hitno oslobađanje privedenih.

Upad egipatske policije i privođenje uposlenika AA u Kairu osudile su i prate brojne međunarodne institucije i organizacije, uključujući i američki States Department, Ujedinjene nacije, Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni medijski institut.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA